Kako pobediti glavobolju bez lekova

Kako pobediti glavobolju bez lekova

Kako da se hranite, kako da dišete i šta da mirišete da biste pobedili nesnosne glavobolje.

Postoji više od 200 vrsta glavobolja ili migrena. Migrena se tipično manifestuje kao napad jednostrane glavobolje s pulsiranjem u slepoočici, obično uz mučninu ili povraćanje i snažnu osetljivost na svetlo i buku. Atipična glavobolja ne odaje sve simptome, a ponekad nema ni jasne glavobolje. Takva migrena naziva se “tiha” migrena.

Hrvatski neurolog Vida Demarin kaže za zagrebački portal 24 sata da za prevenciju atipičnih, ali i tipičnih glavobolja, treba izbegavati okidače za migrenske napade, dovoljno se naspavati i voditi uredan način života sa što manje stresa.

Lečenje je slično kod obe migrene – odmor u krevetu u mračnoj prostoriji, uz dosta tečnosti, najbolje blagih čajeva.

– U akutnom napadu treba uzeti lek koji je propisao lekar, i to odmah na početku napada. Ne sme da se čeka da napad sam prođe jer je to vrlo retko – savetuje dr Demarin.

Dokazano je da sir, crveno vino, pivo, čokolada, kiseli kupus, kvasac, soja sos, agrumi, crno grožđe i avokado utiču na nastanak glavobolje.

Dnevnu potrebu za kalorijama treba rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka. Vreme između obroka ne bi smelo biti duže od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (sniženog nivoa glukoze u krvi), koja pokreće “tupu” glavobolju s obe strane, koja se obično naziva tenzijskom glavoboljom.

Preskakanje obroka, na primer doručka, tokom dana može podstaći razvoj glavobolje, a to se posebno događa mladim ženama.

Međutim, kod glavobolje može pomoći duboko disanje jer se tako poveća količina kiseonika i mozak se bolje snabdeva energijom.

– Mentol iz ulja, na primer tigrova mast ili iz nane, kao i slična ulja s eukaliptusom izazivaju blago proširenje vena i bolje napajanje krvlju. Često se mentol koristi kod glavobolje prouzrokovane problemima sa sinusima – objašnjava Vida Demarin.

Akupunktura je odlična metoda za rešavanje tenzijskih glavobolja. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ovaj metod kao dobar za lečenje bolnih sindroma, ali niko ne može sam sebi da radi akupukturu, već je obavezan odlazak kod stručnjaka koji znaju koju tačku treba stimulisati ili umiriti.

– I akupresurom, pritiskom prsta, obično palca ili ponekad celog dlana na određene tačke, može se postići sličan učinak kao kod akupukture, gde se ubada iglom. To može naučiti svako i primeniti na sebi – objašnjava neurolog.

Palčevima pritisnite mesto iza slepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove tačke preventivno se deluje i zaustavlja većina glavobolja.

Glavobolje ćete se rešiti i pritiskom akupresurnih tačaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge.

Pritiskajte noktom, ne jagodicom palca. Tretiranjem ovih tačaka poboljšaće se i koncentracija i pamćenje.

Kod noćnih glavobolja koje se javljaju posle 50. godine života, a mogu biti toliko snažne da bude iz sna, uzrok može biti tzv. bruksizam, odnosno stiskanje zuba, pa ovde pomaže – zubni umetak.

Temperatura hrane takođe utiče na pojavu glavobolje. Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagreje ili ohladi, javlja se kratkotrajna glavobolja.

Žene bi trebalo i da raspuste kosu jer se glavobolja može pojaviti i kod onih dama koje često vezuju kosu u konjski rep, koji stegnu previše, pa izazvaju glavobolju zbog napetosti mišića, kaže neurolog Vida Demarin za hrvatski portal 24 sata.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com