Kako odabrati najbolji čaj

Kako odabrati najbolji čaj

Topli biljni napici mogu da izazovu brojne povoljne efekte u organizmu. Poznati su njihovi umirujući efekti ali su dobri i kao preventiva za neke bolesti

Čaj je omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta. Poznati su njegovi umirujući efekti, a koristi se i za čišćenje organizma ili kao preventiva od raznih bolesti. Recimo, neke vrste mogu da ojačaju imunitet, druge da povećaju plodnost, umire bolove u stomaku, ili imaju uspavljujući efekat. Postoje čak i čajevi koji se preporučuju za smanjenje telesne težine ili za poboljšanje izgleda kože.

Crni čaj

Uglavnom se pije ujutru, jer brzo i efikasno otklanja pospanost. Ali malo je poznato da ovaj napitak kod muškaraca i žena povećava plodnost, zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

Đumbir i limun

Snažni antizapaljenski čajevi sa antibiotskim delovanjem preporučuju se i ženama koje imaju endometriozu. Odlično pročišćavaju i poboljšavaju cirkulaciju, naročito u polnim organima, a pomažu i za otklanjanje bolova. Osim što đumbir ublažava probleme sa varenjem, kao što je nadutost, proliv ili trudnička mučnina, doprinosi i boljem izgledu kože i lepoti uopšte.

Zeleni čaj

Hipoksantin i polifenoli koje sadrži ovaj čaj poboljšavaju održivost embriona, pomažu sazrevanje jajnih ćelija i povoljno utiču na plodnost uopšte. Neka jedinjenja u ovom čaju jačaju moždanu funkciju, i pomažu kod problema sa anksioznošću. S obzirom na to da poboljšava metabolizam, ubrzava spaljivanje masnoća, pa je dragoceni pomoćnik svim osobama koje žele da se reše suvišnih kilograma. Antioksidansi iz zelenog čaja najefikasnije deluju protiv kancera, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ruibos

Ovaj južnoafrički specijalitet postao je veoma popularan zbog obilja antioksidanasa i vitamina C. Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, upravo je vitamin C neophodan za poboljšanje količine i kvaliteta spermatozoida. Ne sadrži kofein i ima puno minerala – kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, cink, gvožđe, mangan. Pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima, ojačava imunitet i utiče na lepotu.

Prilikom lokalne upotrebe preventivno deluje protiv bolesti kože kao što je, recimo, ekcem. Možete da koristite upotrebljenu i prohlađenu kesicu ili da u pripremljeni čaj namičite malo vate ili gaze, stavite na problematično mesto na koži i ostavite kratko da deluje.

Jasmin

Napitak lepog mirisa od davnina se u Kini koristio kao afrodizijak i za poboljšanje plodnosti. Ima jaka aromoterapeutska svojstva, koja su naročito važna u trudnoći. Brojni antioksidansi poboljšavaju imuni sistem, efikasni su protiv kancera, kod problema sa varenjem, snižavaju holesterol i visok krvni pritisak.

Kopriva

Podstiče plodnost i blagotovorno deluje tokom cele trudnoće. Sadrži vitamine A, C, D i K. Redovnim uzimanjem ovog napitka povećaćete nivo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i sumpora. Visok nivo kalcijuma i magnezijuma pomažu kod problema sa alergijama. Ako imate suvu i nadraženu kožu, upravo napitak od koprive može brzo da pomogne. Dovoljno je da ga nanesete direktno na problematično mesto.

Menta

Jedan od omiljenih čajeva zbog podmlađujućeg i relaksirajućeg efekta. Još je delotvorniji ako se napravi od sveže mente. Ovaj napitak uspešno umiruje iritirani želudac, poboljšava varenje, olakšava trudničke mučnine. Sadrži vitamine A, C i B 12, kao i folnu kiselinu, koji je osnovni vitamin plodnosti i trudnoće. Pomaže kod kašlja i prehlade, i odlično osvežava dah.

Jabuka i cimet

Cimet deluje na hormonsku neravnotežu izazvanu sindromom policističnih jajnika i poboljšava cirkulaciju u polnim organima. Reguliše šećer u krvi i snižava holesterol. Vitamin B6 iz jabuka povećava koncentraciju kiseonika u krvi i utiče na stvaranje belih krvnih zrnaca.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com