Kako od čekanja besplatno napraviti odličan provod. Najbolji gradovi za dugo presedanje

Kako od čekanja besplatno napraviti odličan provod. Najbolji gradovi za dugo presedanje

Koliko često hodate kroz terminal aerodroma i pitate se šta sada? Gde otići? Šta probati? Kako utrošiti vreme?

Kad malo bolje razmislimo najčešće, nekim čudom, letimo preko Istanbula i uvek se pitamo “šta ćemo da radimo ovde 5 sati” beznadežno stojeći u Viktorija Sikretu gledajući ženske gaće za 100 evra. Nemoguće da ne znate gde je Viktorija Sikret na Ataturku! Pa tamo je svaka izgubljena duša barem jednom navratila tokom presedanja. Posle jedno 5 godina putovanja i te gaće dosadiše pa smo lepo rešili da umesto donjeg veša, 5 sati ili 2 dana, gledamo nešto drugo, tipa Merliona u Singapuru ili Plavu džamiju u Istanbulu.

Prilikom sledećeg planiranja putovanja uzmite u obzir ove gradove jer vam aerodromi ili avio prevoznici tih zemalja mogu pružiti pogodnosti poput besplatnog razgledanja grada, a ukoliko ste spremni da presedanje od nekoliko sati zamenite boravkom od dan ili dva (stopover) možete čak očekivati pogodnosti poput tri noćenja po ceni jednog, besplatnog lokalnog vodiča, besplatnih karata za prevoz itd.

Ukoliko se prvi put susrećete sa pojmom stopover, malo pojašnjenje. Kada se preko nekog sajta rezervišu karte daje vam se mogućnost da kupite povratnu kartu, kartu u jednom smeru ili multi siti. Multi siti karte su po pravilu skuplje od povratnih karata. E, tu na scenu stupa stopover. Pojedine avio kompanije nude da se za cenu povratne karte, recimo Beograd – Mumbai preko Omana, dobije još jedna destinacija, a to je destinacija gde presedate. Dakle, bez ikakve doplate dobijate mogućnost da u vašu povratnu kartu Beograd – Mumbai ubacite Muskat. Time vaša povratna karta postaje multi siti. Ovo je princip koji se javlja na destinacijama gde na sve moguće načine pokušavaju privući turiste jer i nisu baš popularni. Muskat je možda i odličan primer s obzirom da Oman nema veliki broj turista u poređenju sa Dubaijem, Katarom ili Abu Dabijem. To ne znači da je Oman loša destinacija, naprotiv, ovu državu svakako preporučujemo.

Ovo su naši favoriti kada je u pitanju ponuda bespaltnog sadržaja koju nude aerodromi i avio kompanije!

Istanbul, Turska – besplatan obilazak grada i obroci

Plava džamija

Plava džamija, Istanbul

Istanbul je ogroman grad. Sprega Evrope i Azije. Promet turista je jako veliki. Nacionalna avio kompanija, Turkish Airlines u žestokoj borbi za putnike nudi verovatno najbolji besplatni obilazak grada. Da bi ste mogli da se prijavite bitno je da ste putnik pomenute kompanije i da vaše presedanje traje minimum 6 sati.

U slučaju našeg regiona to i nije problem jer za većinu letova može da se bira presedanje od sat vremena ili 6-7 sati. Takođe je bitno znati da se učešće u turi ne rezerviše i da broj mesta nije ograničen. Detaljne informacije o polascima možete naći ovde.

Tura uključuje: besplatnu klopu (zavisno od vašeg polaska doručak ili ručak ili oba), besplatne ulaznice za muzeje, besplatnog vodiča i besplatan prevoz od i do aerodroma.

Šta se razgleda: (u zavisnosti od dužine trajanja ture) Plava džamija, Hipodrom trg, Aja Sofija, Grand bazar, Topkapi plata, Teodosijev obelisk.

Naše iskustvo je više nego pozitivno. Postavlja se pitanje bezbednosti ali ako kamikaze i bombaši prave pauzu tih par dana provod je odličan. Šalu na stranu, ukoliko je bezbednost dovedena u pitanje ture se ni ne održavaju.

Proverite vizni režim sa Turskom i bezbednosnu situaciju.

Muskat, Oman – besplatan stopover i jedno noćenje gratis

Muskat

Muskat, Oman

Oman je zemlja koja se kad tad mora posetiti. Turistička organizacija Omana u saradnji sa Omanskim nacionalnim avio prevoznikom omogućava putnicima u međunarodnom saobraćaju da dobiju noćenje gratis ukoliko rezervišu smeštaj na minimum 2 dana. Viza za Oman se dobija na samom aerodromu. Više informacija ovde.

Šta videti: Džamiju Sultana Kabusa, Kraljevsku operu, Kurum plažu, centar Muskata.

Proverite vizni režim sa Omanom.

Doha, Qatar – besplatan obilazak grada

Doha

Doha, Katar

Ovaj program osmislila je Turstička organizacija Katara u saradnji sa Qatar Airways-om. Za razgledanje Dohe bitno je da ste putnik pomenute kompanije i da vaše presedanje traje minimum 8 sati.

Rezervacije nisu moguće i nažalost postoji ograničen broj mesta (33). Važi princip first come first serve.Više informacija ovde.

Tura uključuje: privremenu vizu za izlazak na par sati (tura traje 3 sata), flašicu vode (stipse, a sendvič?), besplatan prevoz od i do aerodroma, besplatnog vodiča na engleskom jeziku.

Šta se razgleda: Muzej islamske umetnosti, arapska pijaca Suk Vakif, veštačko ostrvo Perl (restorani i prodavnice), Katara (distrikt katarske kulture i nasledstva).

Proverite vizni režim sa Katarom.

Singapur – besplatan obilazak grada ili stopover

Singapur

Sands hotel, Marina Bej, Singapur

Singapurski aerodrom već godinama nosi titulu najboljeg na svetu. Iz ličnog iskustva možemo to i da potvrdimo. Mislim, koliko aerodroma ima tepih gotovo svuda. Zamisli tetkicu koja to treba da usisava. A da ne pominjemo kuću leptira, besplatne spavaonice, čak i tobogan! Da nastavimo da nabrajamo…ok! Kaktus bašta, bašta lokvanja, besplatni filmovi 24 sata na terminalu 3 ili besplatno umetničko majstorisanje u Čangi kulturnom centru. Što se same ture tiče, možete da budete putnik bilo koje kompanije i presedanje mora trajati minimum 5 sati.

Nažalost, i ovde je broj mesta ograničen i rezervacije nisu moguće. Princip first come first serve. Više informacija ovde.

Tura nudi: besplatano razgledanje autobusom sa stajanjem na određenim lokacijama i bespalatnog vodiča na engleskom jeziku. Ništa hrana, ništa piće. Čak ni voda! Ulaznice se plaćaju!

Šta se razgleda: Na Čangiju možete izabrati jednu od dve dostupne ture. Takozvani City tour podrazumeva obilazak: Singapurskog točka, Esplanade, Marina bay finansijskog centra, Merliona, MBS (najskuplji hotel na svetu), botaničke bašte Gardens by the Bay. Druga tura je Heritage tour i ona je prema našem mišljenju mnogo bolja. Podrzumeva obilazak: kolonijalnog distrikta, biznis distrikta, Merliona, Kineske četvrti, fantastične Male Indije i Kampong Glam-a (četvrt malajske kulture i nasledstva).

Proverite vizni režim sa Singapurom.

Rejkjavik, Island – besplatan stopover i lokalni vodič

Rejkjavik, Island

Halgrimskirkja crkva – Rejkjavik

Ukoliko iz Evrope letite ka Severnoj Americi (ili obrnuto) korišćenje IcelandAir ili WOWair kompanije može vam omogućiti nesvakidašnje iskustvo. Bez ikakve nadoknade možete da prekinete put i odlučite da ostanete i do 7 dana na Islandu. Nakon toga samo uđete u avion i nastavite dalje svoje putovanje. I to nije sve. Svakom putniku se nudi lokalni vodič kroz servis Stopover Buddy. Više informacija ovde.

Šta videti: Halgrimskirkja crkva, Aurora Borealis, Braurfos vodopad, Plava laguna.

Proverite vizni režim sa Islandom.

Seul, Južna Koreja – besplatan obilazak grada

Seul

Hyangwonjong jezero, Seul

Turistička organizacija Južne Koreje ima program obilazaka Seula i Inčeona. Postoji ukupno 7 tura sa 14 polazaka dnevno. Ture su u trajanju od 1 sata pa do čak 5 sati. Više informacija ovde.

Tura nudi: besplatan prevoz od i do aerodroma i besplatnog vodiča na engleskom jeziku. Ulaznice se plaćaju!

Šta se razgleda: Haedon Jungungsa manastir, Inčeon veliki most, Šimpo market, Namsanog Hanok selo, Gejngbokgung palata itd.

Kao i Čangi, Inčeon nudi besplatne sadržaje na aerodromu. Posebno treba izdvojiti: bašte (većina njih, poput kaktus bašte ili kamene bašte, nalazi se na 1F terminalu), Korejanski muzej kulture, Korejanska umetnost (galerija proizvoda tradicionalnih zanata), Muzički nastupi u tranzit zoni itd.

Proverite vizni režim sa Južnom Korejom, i proverite bezbednosne rizike.

Bangkok, Tajland – besplatan stopover i noćenje u hotelu

Bangkok

Plutajuća pijaca, Bangkok

Pogodnost besplatnog noćenja Thai Airways pruža uz podršku Turističke organizacije Tajlanda. Akcije su povremene i najčešće se vezuju za letove između Evrope i Australije. Prvenstevno su namenjene australijskim turistima. Sistem funkcioniše po principu vaučera koji se dobija za određeni hotel. Tim vaučerom se smeštaj rezerviše online. Trenutnu stopover akciju možete videti ovde.

Šta videti: Velika palata, Vat Arun, Plutajuća pijaca, Vat Po.

Proverite vizni režim sa Tajlandom, kao i bezbednosne rizike. Obavezno pročitajte i tekst Tajland – šta videti, gde ići, šta ne propustiti.

Taipei, Tajvan – besplatan obilazak grada

Tajvan

Taipei 101, Tajvan

Besplatne ture dostupne su ako imate presedanje duže od 7 sati. Broj mesta je ograničen na 18 i prijavljivanje je moguće online (6 mesta) ili ličnom prijavom u dolaznom holu terminala T1 i T2 (12 mesta). Mejl za rezervacije je halfdaytour@tbroc.gov.tw uz obavezno popunjavanje formulara. Više informacija ovde.

Tura nudi: besplatan prevoz i besplatnog vodiča na engleskom jeziku. Ulaznice se plaćaju!

Šta se obilazi: prepodnevna tura traje od 8h do 13h i obilazi se Sanksia Zuši hram, Sanksia ulica, Novi Taipei Haka muzej, ulica Jinge keramike i TaiHa centar grnčarenja. Poslepodnevna tura traje od 14h do 18:30h i podrazumeva obilazak Taipei 101, Lonšan hrama, Čang Kai Šek memorijalnog centra i parka.

Proverite vizni režim sa Tajvanom.

Tokio, Japan – besplatan obilazak sa volonterima

Japan

Cvetanje trešanja, Tokio

U pitanju je takozvani Narita tranzit program koji funkcioniše po nešto drugačijem principu. U pitanju su ture u trajanju od 3 sata koje vode volonteri. Na aerodromu upoznajete svog vodiča koji će vas uz pomoć javnog prevoza provesti kroz grad i nakon ture vratiti na aerodrom. Broj mesta je ograničen ali isključivo zbog manjeg broja dostupnih vodiča. Na turu mogu da se prijave apsolutno svi putnici koji imaju dovoljno dugo presedanje. Zaposleni na ovim turama ne vode računa o poletanjima i sletanjima aviona. Morate sami proračunati koja tura i kada vam odgovara. Više informacija ovde.

Tura nudi: besplatnog vodiča na engleskom jeziku, dok ulaznice i prevoz sami pokrivate!

Šta se razgleda: okolina Narite. Ture su podeljene u 4 segmenta: kultura, hrana, selo i kostimi.

Proverite vizni režim sa Japanom, kao i bezbednosne rizike.

Solt Lejk Siti, Amerika – besplatan obilazak

Juta, SAD

Kvadratni hram, Solt Lejk Siti

Juta je država mormona. Ukoliko vam to zvuči interesantno besplatna tura crkve Isusa Hrista i kasnodnevnih svetaca organizuje obilazak grada. U prvom planu je obilazak Tample Square-a, u bukvalnom prevodu Kvadratnog hrama, glavnog obeležja Solt Lejka. Nismo sigurni da li ovu turu treba shvatiti kao hodočasničku ili ima vremena i za druge obilaske. Što se preduslova tiče, nema ih. Svi su dobrodošli i tura traje oko dva sata. Više informacija ovde.

Tura nudi: besplatan prevoz od i do aerodroma i besplatnog vodiča na engleskom jeziku.

Šta se razgleda: Kvadratni hram i okolina.

Proverite vizni režim sa Sjedinjenim američkim državama (SAD).

Helsinki, Finska – besplatan stopover

Helsinki

Helsinki, Finska

Sve konekcije preko Helsinkija Finair nagrađuje besplatnim stopoverom od maksimum 5 dana. Ukoliko želite da koristite stopover i u povratku cena iznosi 100 evra. Stopover u Helsinkiju svakako može da bude dobra ideja ali se mora uzeti u obzir činjenica da je Finska jedna od najskupljih zemalja na svetu. Dodatnih pogodnosti u ovoj ponudi nema. Više informacija ovde.

Šta videti: Soumenlina tvrđava, crkva u kamenu, Seurasari ostrvo, Esplanadi park.


Po istom principu kao u Helsinkiju stopover je moguć i u Dubaiju i Abu Dabiju ali sve kombinacije podrazumevaju trošenje dosta para. Počevši od skupe vize.


Na svetu naravno postoje i oni gradovi u kojima je promet toliko veliki i ponuda tako razvijena da ovakvih povlastica u vidu stopover-a nema. To su ujedno i gradovi preko kojih nije problem naći multi siti karte po približnoj ceni povratne karte. Faktički možete sami sebi da ugovorite stopover. Istanbul ili Frankfurt spadaju, recimo, u takve gradove. Iz tog razloga ti gradovi pružaju neke druge sadržaje poput pomenutih besplatnih tura za duga presedanja ili recimo partije golfa na Minhenskom aerodromu.

Par saveta kada su u pitanju presedanja i stopover-i:

Obavezno proveriti vizni status!
Adekvatno izračunati trajanje ture kako se ne bi desilo da avion ode bez vas.
Ukoliko je moguće, prijavite se online.
Nosite novac sa sobom. Besplatna tura ili stopover ne znači da je sve besplatno, već samo da imate povlastice kako bi se zabavili tokom čekanja ili kraćeg boravka u nekoj zemlji.

O Danijela

Saradnik sajta Avionom.com