Kako najbrže i najjeftinije stići do Budve i Crnogorskog primorja

Kako najbrže i najjeftinije stići do Budve i Crnogorskog primorja

Do Crnogorskog primorja treba najmanje vremena, ali je put najgori, jer se mora Ibarskom i kanjonom Morače

Na putu do Crne Gore ove godine vas čeka novih 40 kilometara auto-puta, što će bar malo olakšati ovaj, možda i najzahtevniji posao vozačima do letnjeg odmora. Dogodine bi situacija trebalo da bude još bolja, jer će biti završeno još oko 60 kilometara.

Time bi na putu do Crne Gore od Obrenovca do Preljine, ili na rastojanju od oko 100 kilometara, bio auto-put, dok bi preostalih 170 kilometara bila obična magistrala. Do tada vozačima ostaje jedino da budu oprezni, ne samo zbog deonice kroz Srbiju već i kroz Crnu Goru.

U poređenju s Bugarskom, Grčkom i Hrvatskom put do Crne Gore je najkraći, ali i najopasniji, jer je, osim 40 kilometara od Ljiga do Preljine, reč o magistralnim putevima, a u Crnoj Gori čak i o regionalnim. A tu je i kanjon Morače. Ako želite da ga izbegnete, postoje dve opcije, preko Bosne i Hercegovine i preko Žabljaka. Opcija preko Bosne i Hercegovine je duža, a preko Žabljaka podrazumeva putovanje ne magistralnim, već regionalnim putem od ulaska u Crnu Goru do iza Šavnika.Sve ove peripetije vozačima se vrate kroz puniji novčanik. U poređenju sa drugim destinacijama, put do crnogorske obale je najjeftiniji, čak i duplo jeftiniji, pa je ukupan ceh od 38 do 50 evra. Da li se to isplati, svako mora sam da odluči.

Marija Krivokuća, dežurni dispečer Auto-moto saveza Srbije, kaže za Kurir da vozači do Crne Gore moraju Ibarskom magistralom.

– A onda posle Zlatibora odlučuju se da li će na Brodarevo ili na Jabuku, odnosno da li hoće da idu kanjonom Morače ili da ga zaobiđu. Ako se odluče za prvu opciju, onda idu na Brodarevo, Bijelo Polje, Kolašin i Podgoricu, a ako žele da zaobižu kanjom Morače, onda preko Jabuke, Žabljaka i Nikšića i opet Podgorice – objašnjava Krivokuća.

Kako do Crne Gore

Ako želite da izbegnete kanjon Morače, postoje dve opcije, preko Bosne i Hercegovine i preko Žabljaka.

O Avionom

Podržavam sajtove: www.avionom.com, www.dijetica.com, www.rentiranje.com, www.eumediagroup.com