Kako do sezonskog posla u SAD

Kako do sezonskog posla u SAD

Radni programi na određeni period u Americi sve su zanimljiviji mladima iz Srbije. U zavisnosti od toga šta žele da rade „preko bare”, odlučuju se za tri postojeća programa:

1. Au pair (čuvanje dece u porodici),
2. Work & Travel (namenjen studentima da rade u SAD i usavrše engleski) i
3. H2B koji omogućava zaposlenima da rade u Americi ne duže od godinu dana. Za sezonu koja počinje u martu, većina domaćih agencija nije dobila H2B vize.

H2B Program omogućava za poslenima da žive i rade u USA. Dozvola za rad se izdaje na manje od 12 meseci, sa mogućnošću produžavanja do tri godine. U okviru H2B programa možete da radite u zabavnom parku, ugostiteljstvu, hotelima, na bazenu, da budete ski-instruktori i spasioci. Za program čuvanja dece, kako bi se usvršio jezik, najčešće se odlučuju mlađe devojke. One odlaze u predhodno obezbeđenu porodicu, dok u slobodno vreme imaju obavezu da idu na kurs jezika, ili da pohađanju nastavu na koledžu ili univerzitetu.

Program Work & Travel spada u grupu programa kulturne razmene i osnovan je sa ciljem da stranim studentima omogući da tri ili četiri meseca borave i rade u Americi i na taj način usavrše engleski i upoznaju američku kulturu. Studenti dobijaju listu od 1.000 ponuđenih poslova između kojih se odlučuju za onaj koji im najviše odgovara. Ponuđene su različite vrste poslova, od onih u trgovini i ugostiteljstvu pa do ribarenja na Aljasci. Prosečna zarada po satu iznosi osam dolara

Program H2B

Godine: 18-45
Prosečna zarada:od 7,15 dolara po satu
Kvalifikacije: osnovno znanje engleskog
Osnovne informacije: Viza je vezana za određenog poslodavca i za određenu radnu poziciju. Na kraju programa postoji mogućnost da se sklopi novi ugovor sa istim ili drugim poslodavcem i tako produži trajanje vize.

PROGRAM WORK AND TRAVEL

Godine: 18-30
Prosečna zarada:5,75-10 dolara po satu
Kvalifikacije: engleski (srednji nivo), redovni studenti
Osnovne informacije: Studentima je dozvoljeno da rade i prekovremeno kod svog poslodavca. Takođe, imaju pravo da, pored posla koji dobiju preko agencije, pronađu i neki drugi. Većina studenata koristi ove mogućnosti, pa na taj način ostvaruje i veću zaradu. Smeštaj je obezbeđen.

PROGRAM AU PAIR

Godine: 18-27
Prosečna zarada: 139 dolara nedeljno
Kvalifikacije: završena srednja škola, osnovno znanje engleskog
Osnovne informacije: Program traje od 9 do 12 meseci. Devojke imaju slobodan jedan do dva dana u nedelji i dve sedmice plaćenog godišnjeg odmora. Plaćen im je smeštaj, hrana i kursevi jezika.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com