Kako da zasadite živu ogradu

Kako da zasadite živu ogradu

Živica oko kuće zaštitiće vas od nepoželjnih pogleda, vetra ili prašine. Ako želite da zasadite živu ogradu, evo nekoliko saveta i informacija.

Najpre treba da znate da po nameni živice mogu da budu zaštitne i dekorativne, a njihovi nazivi svakako vam govore koja im je svrha. Možete da se odlučite da kupite četinare ili zimzeleno žbunje ili pak da se opredelite za cvetne žive ograde gde spada razno listopadno šiblje, puzavice, pa i ruže, hibiskus i slično.

U saksiji ili sa busenom možete da pazarite, pre svega, četinare kao što su tuja i tisa, ili zimzeleno žbunje, recimo, rododendron ili lovor-višnju.

Biljke bez busena stavite u kantu sa vodom, da bi koren mogao da apsorbuje dovoljnu količinu tečnosti. Iskopajte rupu i izvađenu zemlju pomešajte sa kompostom. Posle sadnje žbunja zatrpajte rupu, sabijte zemlju i zalijte.

Po načinu sadnje živice mogu biti jednoredne, dvoredne i višeredne. Jednorede se najčešće podižu od četinara, lišćara i cvetnog šiblja, a biljke se sade na razmak od pola metra do metar. Za dvorede živice koriste se mlade biljke ligustruma, berberisa, evonimusa, hibiskusa. Biljke se obično sade u kanale, cikcak, na rastojanju od 30 santimetara. Višeredne živice rade se od jedne ili više vrsta.

Po obliku živice se dele na slobodno rastuće i oblikovane. Slobodno rastuće se podižu od prirodno oblikovanih četinara poput stubase i smaragdne tuje ili kleke, niskih lišćara ili cvetnog šiblja. Oblikovane živice se formiraju od vrsta koje dobro podnose orezivanje i brzo se regenerišu.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com