Kada se uzdate u navigaciju a ona vas odvede pogrešnim pravcem

Kada se uzdate u navigaciju a ona vas odvede pogrešnim pravcem

Mapa HERE Go je jedna od najpopularnijih aplikacija za snalaženje u prostoru. Do tada sam bio ubeđen da navigacija retko greši. Mislio sam možda i pogreši, ali će pre biti da se nešto loše desilo prilikom instalacije, ili update-a. Međutim.

Pre dve godine (2019) krenemo u Crnu Goru, pa rekosmo hajde da svratimo do Manastira Mileševa, da vidimo Ikonu Beli Anđeo. Nakon toga plan je bio na nastavimo putovanje ka Crnoj Gori, ka moru. Ali prethodno pod OBAVEZNIM posetiti i Manastir Ostrog i pokloniti se moštima Svetom Vasiliju Ostroškom (Slava mu i Milost).

Tada, 2019. godine, mesec avgust, još uvek nije bio otvoren auto put do Čačka – Miloš Veliki. Ibarskom mi se nije išlo, pa rekoh sebi – ajde da vozim preko Rudnika. Tamo je lepa priroda i uživaćemo tokom vožnje. Na Rudniku sam poslednji put bio davne 1980. godine, zimi, na sankanju sa školom – eskurzija. (Al sam mator – čoveče).

I tako krenemo ujutru oko 06,00 h. Lep dan osvanuo, sunčano, vožnja auto putem preko Bubanj potoka i isključenju ka Mladenovcu. Vožnja prelepom Šumadijom – prava uživancija.

Stigosmo do Čačka, a kako je auto Opel Zafira B – na metan, svratih na pumpu da dopunim metan (na dalje nema goriva – metan, nema ga ni u Crnoj Gori). I krenemo od Čačka ka Požegi, Užicu, Čajetini, Zlatiboru…Tu smo podosta usporili, na određenim deonicama i stajali u koloni po 30-40 minuta. Na Zlatiboru je bio totalni haos – vozila iz svih pravaca ka moru, a radovi na sve strane. Nekoliko časova smo proveli na deonici od Čačka do Zlatibora. Možda je i ovaj smor uticao kasnije da se totalno prepustim navigaciji i dozvolim joj da me odvede u bespuće!

Nakon Zlatibora idemo ka Kokinom Brodu, pa Novoj Varoši, Bistrici i Prijepolju. Skrenem desno, posle Lukoil pumpe, i kada sam stigao na raskrsnici, videćete u videu, umesto pravo Navigacija Here we Go nas uputi desno. Mislio sam da je OK jer pravo malo dalje od semafora na raskrsnici sam video znak, plave boje, koji pokazuje desno. Ali vozeći tako sve dalje i dalje…shvatio sam da je navigacija pogrešila i da me uporno “gura” u brda…

Odlučio sam da stanem. Ispostavilo se na vreme, jer da sam se spustio dole – povratka ne bi bilo istim putem. A da li bih uspeo da negde stignem navedenim putem ne znam. To verovatno znaju meštani toga kraja.

I ovde sam izgubio par sati. Auto Opel Zafira je težak automobil, kompaktan miniven, sa sedam sedišta i preko 1.600 kg i samo 1600cm (94KS), na pogonsko gorivo metan, ipak se pokazao skoro kao džip. Bez problema je izlazio i “pokorio” sve prepreke pred sobom. Na kraju snimka, gde sam se zaustavio – nije više imalo smisla pratiti navigaciju, a nasuti put je bio pun zemlje i sitnog šljunka tako da silazak dole bi značio samo jedno –  KAMPOVANJE!

Okrenuo sam auto i tražio izlaz prema putu za nastavak ka Crnoj Gori.

Savet je ovom prilikom da ne verujete baš uvek navigacijama. Treba je koristiti kao ispomoć, a ne kao glavni adut.

Da li se u ovim krajevima nalaze određena vojna “postrojenja” ili je “nešto” u prirodi pa ometa signal satelitu, ili šta već – nije mi jasno. Ili je možda bilo “previše” u jednom danu posetiti ova dva Manastira!?

Iz Prijepolja smo nastavili put ka Brodarevu i GP “Gostun”, gde smo čekali oko 30 minuta za graničnu kontrolu, a na granici Crne Gore smo čekali oko 15 minuta.

Dalje smo nastavili put ka Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Morači, Bioče i stigli do Podgorice. Od Podgorice smo krenuli ka Manastiru Ostrog. Bio je već mrak, na putu slabo osvetljenje – u većini mesta niti ulične sijalice…

Drugim člankom ću opisati dalje putovanje ka Manastiru Ostrog i kako je bilo na putu, s obzirom da je već bilo veče, i da je pao mrak. Da li je ovom prilikom Navigacija odradila svoj posao ili ne, saznaćete.

A sada pogledajte video o tome kako je navigacija pogrešila, na kom mestu i šta se dešavalo. Ujedno ćete pogledati i lepotu Prijepolja – ovde mislim na prirodu a ne na samo mesto. Video nije dugačak i traje oko 4 minuta. A vama, ako nije teško  a nama bi značilo, kliknite na Subscribe i zapratite nas. Hvala unapred.

 

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com