I istok i zapad dolaze u Srbiju

I istok i zapad dolaze u Srbiju

U Ministarstvu očekuju da ćemo ove godine zaraditi još više novca od stranih turista. Poslovni turisti koji su u Srbiju došli na tim-bilding su prvi na osnovu kojih će agencija dobiti subvencije

Poslovni turisti koji su u Srbiju došli na tim-bilding DMC “Vekol”, po svemu sudeći, biće prvi na osnovu kojih će neka agencija dobiti subvencije od Vlade Srbije za dovođenje stranih gostiju.

Naime, DMC “Vekol” organizovao je petodnevnu konferenciju za multinacionalnu farmaceutsku kompaniju čijih je 100 zaposlenih tokom tim-bildinga imalo zadatak da istraži Etnografski muzej, pronađe Akademiju nauka, da se slikaju ispred Ambasade Francuske, uđu u Geteov institut.

– Uspeli smo da 10 odsto ovih gostiju ubedimo da produže boravak na tri noćenja čime je ispunjena procedura da ih, uz avionsku kartu, transfer, gala večeru i vodiča do petka prijavimo za subvencije Vlade – kaže Tanja Bogdanov iz DMC “Vekol”. – Neuporedivo veći broj turista dolazi na vikend i veoma je teško ubediti ih da ostanu tu famoznu “treću noć” koja je uslov za subvencije.

Ova agencija nije usamljena u tome, jer i “Big Blu” priprema dokumentaciju za Irance. Prošle nedelje čarterom je stigla prva grupa od 200 iranskih gostiju koji u Srbiji provode četiri noći, za njima dolazi i druga grupa. Ukoliko se turisti vrate zadovoljni – iranski partner će zakupiti veliku seriju čarter-letova.

– Uveren sam da će se vratiti zadovoljni, jer im nije silazio osmeh sa lica – kaže Dušan Anastasov iz “Big Blua”. – Bili su oduševljeni Kalemegdanom i Adom Ciganlijom, kao i Novim Sadom i šoping-molom u Inđiji koji su, bukvalno, ispraznili! Veoma im se dopalo srpsko veče u Miloševom konaku i mnogo smo naučili od prve grupe o tome šta Iranci vole. Recimo, decu su raspametile igraonice, a odrasle činjenica da kod nas može da se večera dok svira živa muzika.

I ne samo turistima sa istoka, Srbija je zanimljiva i onima sa zapada. Agencija “Best travel solušn” uspela je da ubedi američke turiste da balkanska tura “Aleksandar Makedonski” po Grčkoj, Makedoniji, Albaniji i Turskoj nije kompletna bez naše zemlje.

Turizam u Srbiji

Turisti u razgledanju grada

– Pokazaćemo im Srbiju na jedan sasvim nov način, tačnije šest dana će, praktično, živeti kao naši ljudi kroz program “uči i otkrij” – kaže Aleksandar Danilović, direktor agencije “Best travel solušn”. – Spavaće u Beogradu četiri i u Nišu dve noći, a ići će do Čegra, Novog Sada, Topole… Akcenat je na kulturi življenja, pa će sakupljati lekovite trave, roštiljati, slikati se i jesti u kafanama, a ne u restoranima.

Prva grupa američkih turista trebalo bi da stigne 14. aprila, a agencija “Best travel solušn” već je potpisala ugovor sa američkim partnerom za 2017. godinu kada se očekuje 200 grupa!

Vladin podsticaj domaćim agencijama uz promociju Srbije ove godine doneće zaradu veću od milijardu dolara.

– Poseta iranskih turista je dokaz da dobra promocija i strategija može da otvori nova tržišta – kaže Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije.

Srbija je lane od turizma zaradila više od milijardu dolara, a 1995. godine, kada smo počeli da se bavimo turizmom, zaradili smo 40 miliona dolara. Srbija je tada imala 125.000 kreveta, a sada se turistima nudi 100.000 ležajeva.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com