Idealna mesta za odmor u prirodi

Idealna mesta za odmor u prirodi

U toku praznika i raspusta svakome treba beg od gradske buke i gužve. Pravo utočište od gradske vreve su, po našem izboru, jezera, šume i parkovi. Verujte, to su idealna mesta za odmor u prirodi.

Stražilovo, Fruška gora

Stražilovo

Stražilovo, Fruška gora

Tokom popodnevnih gužvi u Beogradu, sa Novog Beograda pre ćete stići autoputem do Fruške gore nego do centra grada. Stražilovo je popularno izletište na Fruškoj gori kod Sremskih Karlovaca. Čist vazduh, reka, šuma krase ovo odmaralište. Tu se nalazi i odmaralište sa restoranom, ali i prostor za izletnike.

Kamengrad

Kamengrad

Kamengrad

Kamengrad je u Lazarevcu na 58 kilometara od Beograda. Park je delo vajara Bogosava Živkovića i zanimljiv je po neobičnim formama kamena. U blizini se nalazi i jezero Očaga koje mami turiste čistom vodom i prirodom koja ga okružuje. Do Lazarevca možete stići Ibarskom magistralom, ili autobusima koji iz Beograda svakodnevno prevoze putnike sa BAS-a i redovnom linijom 581.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma

Na samo 30 kilometara od centra Beograda, u opštini Surčin, nalazi se prava oaza mira i zelenila. Iz Beograda se stiže za nepun sat vožnje, preko Surčina, Jakova i Boljevaca. Može se doći i Savom do Progarske ade (4,5 km) gde posetioce, ako se najave, može sačekati fijaker. U proleće, ovde je obilje šumskih jagoda, a pored prelepe prirode, možete posetiti Bojčinske brvnare.

Viminacijum

Viminacijum

Viminacijum

Na 13 kilometara od Požarevca, nalaze se sela Stari Kostolac i Drmno koji leže na ostacima ovog antičkog grada. Do Viminacijuma ćete najlakše stići od Požarevca preko Kostolca, zatim sela Stari Kostolac, a na samom izlazu iz Starog Kostolca je Termoelektrana Drmno i nakon nekoliko stotina metara videćete bele kupole koje su znak da ste stigli. Na ovoj lokaciji možete posetiti Muzej mamuta, bazene u kojima su se kupali Rimljani, Mauzolej…

Prerasti Vratne

Prerasti Vratne

Prerasti Vratne

Vratna je reka u istočnoj Srbiji kod istoimenog sela, nedaleko od Brze Palanke i desna je pritoka Dunava. Najpoznatija je po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, takozvanim prerastima koji podsećaju na vrata, po čemu je reka i dobila ime. Kanjon reke Vratne ima tri prerasta, odnosno prirodnih kamenih mostova. Nastale su evolucijom tunelske pećine i rečnih meandra.

Markovačko jezero

Markovačko jezero

Markovačko jezero

Ako krenete put Topole i Aranđelovca, na sedam kilometara od opštine Mladenovac nalazi se selo Markovac poznato po jezeru. Od Mladenovca do Markovačkog jezera se stiže starim Kragujevačkim putem gde na šestom kilometru puta skrećete desno ka selu Markovac. Ovo jezero je raj za ribolovce. Prilazi se redovno održavaju, a postoji i organizovana staza za takmičarski ribolov.

Ovčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura

U centralnom delu Srbije Zapadna Morava usekla je klisuru između planina Ovčar i Kablar. U ovoj klisuri se krije 11 srednjovekovnih manastira koje možete posetiti. Ako krenete put Čačka, ne propustite da posetite ovu prirodnu lepotu.

Prirodni rezervat Uvac

Prirodni rezervat Uvac

Prirodni rezervat Uvac

Specijalni rezervat prirode u jugozapadnoj Srbiji sa 104 različite vrsta ptica od kojih je najpoznatiji beloglavi sup (orao lešinar). Do najatraktivnijeg dela kanjona Uvca stiže se putem koji vodi iz Sjenice. Do Sjenice se može stići autobusom iz Nove Varoši, a postoji i direktan autobus iz Beograda.

Ukoliko vam se sviđa ovaj članak o idealnom mestu za odmor u prirodi i imate neko vaše “omiljeno” mesto, slobodno nam pošaljite vaš tekst i fotografiju tog mesta. Sa zadovoljstvom ćemo ga predstaviti našim čitaocima.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com