Google i službeno ukinuo javni PageRank

Google i službeno ukinuo javni PageRank

Googleov PageRank se početkom 21. veka koristio kao jedno od glavnih merila kvaliteta neke stranice.S vremenom su webmasteri shvatili kako on nije najmerodavniji, a sada je i Google odlučio isključiti ga u svojoj alatnoj traci, i potvrdio da je isti samo stvarao nepotrebnu zbunjenost korisnika.

Treba napomenuti kako PageRank neće nestati u potpunosti, Google će ga i dalje koristiti u svom algoritmu, ali neće biti dostupan javnosti, te se isti neće osvežavati. Evo što je rekao portparol kompanije za The SEM post o ovoj promeni:

“Ne, ova promena neće uticati na webmastere i pozicije na pretraživačima (SEO). Webmasteri i dalje mogu koristiti Search Console kako bi dobili detalje o rezultatima pretraživanja, baš kao i informacije o stranicama koje linkuju na njih. Kako su internet i naše razumevanje interneta porasli i postali složeniji, PageRank unutar alatne trake postao je manje koristan korisnicima. Penzionisali smo PageRank unutar alatne trake kako bi smanjili zbunjenost korisnika i webmastera.” – rekao je, i dodao: “PageRank i dalje koristimo u svom algoritmu, baš kao i brojne druge signale.”

Što ovo znači za običnog webmastera?

Ništa. Mnogi iskusniji webmajstori su odavno shvatili kako PageRank ne sme biti merilo kvaliteta određene stranice, vreme je da svi to počnu primenjivati. Taj deo se nije osvežavao često i već duže vreme (još od 2013.), zato su mnogi na ovu vest reagovali rečima; “ništa posebno”, “kako god”, “zar je ovo neka vest?”.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com