Gojaznost dece na globalnom nivou

Gojaznost dece na globalnom nivou

Dečija gojaznost je dostigla alarmantan nivo na globalnom planu i postala je noćna mora u zemljama u razvoju, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Autori izveštaja Komisije za borbu protiv gojaznosti kod dece objavljenog 25.januara naglasili su da ova epidemija u prošlosti nije tretirana kao javni zdravstveni problem već je tumačena kao proizvod nečijeg stila života i pojedinačnog izbora hrane.

Međutim, nakon dve godine istraživanja u više od 100 zemalja, autori izveštaja ističu da su vlade i globalne svetske organizacije bile ključne u tretiranju ove pošasti modernog doba.

“Koja je poruka? Nisu deca kriva”, kazao je predsednik komisije Piter Glukman.

Biološki faktori, neadekvatan pristup zdravim namirnicama, nedostatak fizičke aktivnosti u školama i neregulisan marketing loše ishrane dodatno pogoršavaju epidemiju koja traži koordinisan globalni odgovor, navodi se u izveštaju.

Komisija za borbu protiv gojaznosti kod dece je, podsećajući na podatak da je gojaznost kod dece mlađe od pet godina u poslednje 24 godine porasla sa 31 na 41 milion, predložila da se promoviše zdrav način života i povećaju porezi na zaslađena pića.

“Do danas, napredak u borbi protiv gojaznosti je spor i nekonzistentan”, navodi se u izveštaju.

Glukman dodaje da je dečija gojaznost u zemljama u razvoju prava “noćna mora”.

Brojke pokazuju da se u Africi broj gojazne dece mlađe od pet godina od 1990. udvostručio, i da sada on iznosi 10,3 miliona.

U izveštaju se navodi da u bogatijim zemljama, siromašnija deca češće oboljevaju od gojaznosti, delom zbog velike dostupnosti lošoj ishrani koja obiluje ugljenim hidratima mastima i šećerima.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com