Gde se u Evropi pije najjeftinije pivo?

Gde se u Evropi pije najjeftinije pivo?

Da li ste znali da su stari Vavilonci bili prvi poznati pivski majstori? Odnosno, toliko su ozbiljno shvatali svoje pivo, da bi osobu kojoj bi pivo bilo nepitko i loše, udavili u njemu.

Malo rigorozno, ali put do savršenstva traži i neke žrtve. Doslovno. Glavni sastojak piva je voda, ali ono što je zanimljivo jeste da je određeni tip vode na pojedinim područjima bolje odgovarao proizvodnji određene vrste piva.

Tako npr. dablinska mineralima bogata voda odgovara proizvodnji stoutova kao Guiness. U srednjem veku je zaista bilo teško pronaći čistu pitku vodu, pa su zbog toga mnogi pili pivo, jer je zbog dezinfikujućih svojstva alkohola pivo bilo sigurniji zdravstveni izbor.

A znate li da se 1814. godine u Londonu dogodila velika pivska poplava? 3500 bačvi piva se izlilo i izazvalo plimni talas od koga je umrlo 9 ljudi. Možda su otišli u Valhallu, pivski raj po Vikinzima, koji su verovali da ih tamo čeka gigantska koza koja daje hektolitre piva za one najzaslužnije.

Idemo dalje…. Znate li kako se zove strah od prazne čaše? Nije pesimizam, nego cenosillicaphobia, pa zbog toga pivopijama preporučujemo da se odmah naoružaju sa po jednom u svakoj ruci, što ne bi bilo moguće za vreme prohibicije u Americi (1920. – 1933.). Zabrana točenja i prodavanja alkohola, odnosno suša, trajala je 13 godina, 10 meseci i 19 dana. Hvala bogu, prohibicije više nema, zapravo, piva ima svuda na svetu!

U kojim evropskim zemljama happy hour najviše veseli pivopije?

Portugal

Portugal je 11 najveći proizvođač piva u Evropi.
Naravno da u glavni grad nećete posetiti samo da biste pili pivo u slavnom Bairro Altu, jer toliko se toga treba videti u Lisabonu, ali kada ožednite i poželite neki morski specijalitet zaliti nektarom od hmelja, znajte da ćete u proseku za pivo u radnji izdvojiti oko 1€, dok će vas isto zadovoljstvo na nekoj terasi koštati oko 3,80€. Portugalci pivo zovu cerveja, a domaći brendovi su Super Bock, Sagres, Coral, Cergal, Cintra, Cristal, Especial, Magna, Melo Abreu Especial, Melo Abreu Munich, Onix,Tagus, Topazio, Zarco, Imperial, Sovina.
Najprodavanija piva u Portugalu su Sagres i Super Bock.

Kako se ono kaže? Aha! Tudo bem in Lisboa! 😀

Španija

Najbolje bi bilo napraviti iberijsku pub crawling turu, pa se nakon Lisabona samo prebaciti u susednu Španiju i nastaviti uživati u odličnoj gastro ponudi. Zamislite samo Andaluziju natopljenu suncem, a vaše pivsko nepce natopljeno omiljenom kombinacijom slada i ječma… Za koje ćete trebati izdvojiti 0,47€ za ispijanje na zidiću (srećom u Sevilji postoje 3 mesta pod zaštitom UNESCO-a, pa će pogled biti lep), odnosno 4€ za pivo u kafiću.
Prema podacima starim samo 3 meseca najpopularniji španski lageri su redom: Ambar, Estrella Galicia, Stark, Condis, Alhambra i Estrella Damm.

Mađarska

Ako niste za skitanje po Mediteranu, ali vam nije mrsko skoknuti do komšiluka, onda pravac Budimpešta! Ovde ćete za pivo u prodavnici izdvojiti 0,73€, odnosno 3,48€ za cugu na nekom šanku – mi preporučujemo Ruins Bars za jedno pravo mađarsko iskustvo.

U mađarskoj će ljubitelji radlera doći na svoj – od jabuke, preko kruške, do kiselih trešanja, samo odaberite ukus.
Kada budete šetali peštanskim SoHo-om, Raday utcom, nećete čuti kuckanje pivskim čašama! Kada su se tokom revolucije 1848. godine oslobodili Austrijanaca, Mađari su slavili kuckanjem šoljicama i zakleli su se da idućih 150 godina neće nazdravljati kuckanjem staklenih čaša. “Zabrana” je stala 1999. godine, ali još uvek se smatra važećom, pogotovo ako su u pitanju stariji građani.

Najpopularnije mađarsko pivo je Dreher, a slede ga Arany Ászok, Soproni i Borsodi.

Bugarska

Kosmopolitska Sofija (Aha! Možda niste očekivali ove dve reči u istoj rečenici, ali istina je da je bugarska prestolnica mesto susreta različitih kultura i mesto koje se treba naći na vašoj TO SEE listi, bez obzira na vašu ljubav prema pivu.) ima jeftinije pivo u proseku od do sada navedenih zemalja na listi kada su u pitanju izlasci (3,07€), dok ćete potencijalni mamurluk u prodavnici plaćati 1,02€ po komadu.

Najpopularnije pivo proizvodi pivnica Kamenitza, a sledi ga Zagorka.

Poljska

Da se na Poslednjoj večeri nije točilo vino, onda bi se sigurno točilo pivo, ako pitate stanovnike zemlje katoličkije i od Vatikana. Lepa Poljska i lepe Poljakinje (i kako same kažu, malo manje lepi Poljaci) pivo plaćaju čak toliko malo da će vam se nakon treće runde i Poljaci učiniti lepšima.

Glavni grad Krakow je bogat kulturnom i istorijskom tradicijom, tako da kada se dokopate Poljske neće samo vaš novčanik uživati u ispijanju piva u Poljskoj, već ćete i sami biti zadovoljni odabirom destinacije za jedno lepo jesensko putovanje. Za pivo ćete izdvojiti oko 0.55€, odnosno 2,41€ za turu na šanku. Na zdrowie!

Najpoznatije poljska piva su Zywiec, Warka Jasne Pelne i Tatra, a isprobajte i neko baltičko porter pivo koje ima visoki procenat alkohola. Neka od najboljih su Okocim Porter, Zywiec Porter i Black Boss Porter.

Dobro mesto za ispijanje piva u Krakowu je C. K.Browar, pivnica i noćni klub u centru grada.

Srbija

Poznato je da se u Srbiji dobro jede i pije, a i zabavlja. U glavnom gradu Beogradu super roštilj i jeftino pivo, dobre zezancije i ludi izlasci na Savi. U prodavnici će vas koštati oko 70 RSD-a, a u kafićima će biti malo skuplje, između 150 i 300 dinara.

U Srbiji je najpoznatije pivo Jelen koji proizvodi Apatinska pivara, a u poslednje vreme i Zaječarsko pivo.

Slovačka

Verojatno ste očekivali Češku, ali na listi se našla njena bivša polovina. Uživajte u lutanju gradom i razgledanju s pivom u ruci. Istina, u cenu nije uračunata ulaznica za atrakcije (A zamislite da je i to moguće! :D), pa ćete za pivo u prodavnici izdvojiti oko 1,03€, dok će vas pivo s pogledom na nekoj terasi koštati oko 1,98€.

Najpoznatiji slovački brewskie zove se Zlaty Bažant, u bocama i točeni, a prate ga Kaltenecker Chopper IPA i Bratislavský Bubák 12º Tmavé.

Ukrajina

Još do relativno nedavno zatvorena za turističke posete, Ukrajina, a posebno Kijev se sve više okreće turizmu. Kada poželite predahnuti od razgledanja mnogobrojnih pravoslavnih crkava i otkrivanja ukrajinske kulturne baštine, onda lepo pravac birtija gde ćete pivo u proseku plaćati oko 2,10€.

Birajte između TOP 5 ukrajinskih favorita: Collider Affectionate Krampus, Pravda Lvivska Vesna, Lvivske Porter, Pravda India Pale Lager ili Pravda Lvivska Osin.

O Lara

Volim putovanja i podržavam sajtove: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com