SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Dupli pasoši mogući sa 150 država  (Pročitano 2739 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Dupli pasoši mogući sa 150 država
« poslato: Jun 30, 2014, 08:46:43 posle podne »
Novosti istražuju - gde naši građani mogu da dobiju dvojno državljanstvo. Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo, a od 28 članica EU, samo Nemačka, Danska i zemlje Beneluksa to sprečavaju

Izvor/Foto: Novosti.rs


Uprkos odličnim odnosima, kako je nedavno izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, pitanje dvojnog državljanstva još dugo će biti tema o kojoj će razgovarati predstavnici Beograda i Podgorice. Šefovi diplomatija Ivica Dačić i Igor Lukšić kažu da dve zemlje imaju suštinski različite stavove o ovoj temi. Kompromis još nije moguć - dok Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo, Crna Gora to ne čini.

Za razliku od najmlađe evropske države, koja restriktivnom politikom prijema u krug državljana „štiti svoje interese“, Srbija ima blagonaklon stav prema dvojnim državljanstvima. Naši građani mogu da postanu i državljani više od 150 država na svim meridijanima. Od 28 članica EU, samo Nemačka, Danska i zemlje Beneluksa sprečavaju duple pasoše, odnosno, uslov za prijem u krug njihovih građana jeste odricanje od postojećeg državljanstva.

Slična situacija je i u regionu, gde naši državljani imaju mogućnost da zahtevaju upis u komšijske knjige, i obrnuto. Beograd i Sarajevo odavno su pronašli zajednički jezik o ovom pitanju. Doduše, broj Srba iz Srbije koji traži bosansko državljanstvo zanemarljiv je u odnosu na Srbe iz Bosne koji bi hteli i srpski pasoš.

Otkako su pre nekoliko godina pojednostavljeni uslovi za dobijanje mađarskog državljanstva, ovu mogućnost iskoristilo je preko 20.000 državljana Srbije. Tako građani koji žive u Srbiji, a hteli bi i isprave Mađarske, ne moraju da imaju prebivalište u toj zemlji, niti određenu svotu novca. Manji broj Srba, tek nešto preko 3.000, zatražilo je i dobilo putne isprave Bugarske.

- Preduslov za postojanje dvojnog državljanstva je da je ova mogućnost predviđena propisima države koja daje državljanstvo, kao i da druga država nije predvidela činjenicu da je njen državljanin dobio državljanstvo druge zemlje kao osnov za gubitak njenog - objašnjava dr Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu. - Pojedine države veoma su rigorozne po ovom pitanju. Stvar je svake države da vodi politiku u vezi sa državljanstvom i da dopušta njegovo sticanje po posebnim uslovima. Tako neke zemlje lakše daju državljanstvo osobama koje su, na primer, visoko obrazovane.

Dvostruko državljanstvo, kaže ovaj stručnjak, daje brojne prednosti građanima jer mogu da koriste prava koja iz njega proističu, počev od biračkog prava, ili sticanja bez ograničenja, što je inače mnogo teže ako niste državljanin te zemlje. Moguće je i zaposlenje u državnim službama, pravo na diplomatsku konzularnu zaštitu itd.

Pre nekoliko godina, na adresu ambasade Rusije u Beogradu stigao je spisak sa imenima 21.000 Srba sa KiM koji su tražili rusko državljanstvo. Objasnili su da su sve zabrinutiji za svoj život i da strahuju da Srbija ne može da ih zaštiti. Iz Moskve je stigao odgovor da tamošnji zakoni ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo.

DIJASPORA U DVE KNjIGE
Srbiji kao državi sa brojnom dijasporom odgovara meka politika podele državljanstava, čemu u prilog ide i isti stav zemalja u kojima živi najveći broj Srba. Australija podržava princip dvojnih državljanstava, a SAD su verovatno jedna od najliberalnijih država na svetu. Jedini izuzetak među „srpskim kolonijama“ jeste Nemačka, koja primenjuje model: hoćeš nemačko državljanstvo - odrekni se srpskog.

BEOGRAD SPORO ODLUČUJE
Oštar stav zvanične Podgorice prema duplim pasošima već godinama zadaje probleme običnim građanima, naročito onima čiji je život vezan i za Srbiju i za Crnu Goru. Pasošku glavobolju, međutim, dodatno povećava birokratija i sporo odobravanje zahteva za državljanstvo Srbije. Pasošu sa grbom Nemanjića zbog toga prethodi višemesečno čekanje, kroz koje u svakom trenutku prolazi i po više stotina kandidata.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA