SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Ruska granica: Srpski radnici u pritvoru zbog lažnih papira!  (Pročitano 2038 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Ruska granica: Srpski radnici u pritvoru zbog lažnih papira!
« poslato: Decembar 20, 2014, 11:59:23 pre podne »
Ruska pogranična služba zadržava i naše ljude zbog falsifikovanih boravišnih dozvola. Mogli bi da provedu mesec dana iza brave. Države razgovaraju

Izvor: Novosti.rs

Ruska granična kontrola

Kako se približava Nova godina, ruska pogranična služba sve češće zaustavlja i vodi u pritvor srpske radnike koji su sa lažnim boravišnim dozvolama radili u toj zemlji. Uvereni da su im poslodavci sredili radne dozvole, naši radnici koji su u Rusiju došli kao turisti, bez vize, na granici pri povratku imaju velike probleme s pograničnom policijom, odnosno sa predstavnicima Federalne službe bezbednosti. U Rusiji se može boraviti do mesec dana bez vize, ali kao turista, a ne kao radnik.

Broj zadržanih radnika se iz dana u dan povećava, a osim novčanih kazni mnogima od njih posle deportacije preti i višegogodišnja zabrana ulaska u Rusiju.

U poslednjih mesec dana na aerodromskom graničnom prelazu u Moskvi zaustavljeno je više od 50 naših radnika. Koliko ih je trenutno u pritvoru teško je precizirati, ali naše diplomate u Moskvi pokušavaju da im pomognu. Predstavnici Federalne službe bezbednosti (bivši KGB), koji se između ostalih brinu za prelazak granice, tvrde da će svi koji su prekršili zakon morati pred sud. Oni bi mogli da provedu u pritvoru oko mesec dana. Neki od radnika sa lažnim papirima pušteni su iz zatvora, a kauciju su za njih dali rođaci ili prijatelji, uz obavezu da se na poziv jave sudu. Koliko će sud biti rigorozan tek će se videti.

Sudeći po pečatima na pasošima naših radnika, poslodavci su im obezbedili lažne boravišne dozvole od korumpirane policije i lokalne migracione službe negde u ruskoj provinciji. Te lažne dozvole su mnogi platili i po hiljadu dolara, što znači da su najmanje jedan ceo mesec radili samo za pečat u pasošu, koji objektivno ništa ne vredi, jer svi koji hoće da rade moraju imati vizu.

Naši građevinari se žale da je procedura za dobijanje radne dozvole dosta komplikovana i dugotrajna, ali tu nema pomoći, jer proceduru određuje domaćin. Radna viza se dobija u ruskoj ambasadi u Beogradu, a radnik treba da ima poziv poslodavca za rad u Rusiji. Ta kompanija mora da ima potpisan ugovor o nekom poslu, za koji joj treba radna snaga.

O ovom problemu lane su u Moskvi razgovarali predsednici Nikolić i Putin. Ambasador Srbije Slavenko Terzić ovih dana je razgovarao s rukovodiocem Migracione službe RF Konstantinom Romodanovskim, a cilj je bio da se pronađe modus da naši građevinari lakše dolaze do radnih dozvola, automatski i do viza. Bilo bi dobro da se to što pre reši, jer domaćini priznaju da se Srbi najlakše prilagođavaju u Rusiji, zbog iste vere i sličnog jezika. U „crnim statistikama“ je vrlo malo Srba, što dokazuje da naši ljudi zaista dolaze da rade i ne bave se kriminalom. Kada je reč o prevarama, uglavnom se dešavaju u zemljačkom krugu.


ZABRANA DESET GODINA

DUMA je nedavno donela zakon kojim se zabranjuje ulazak u Rusiju na deset godina onima koji krše migracioni režim. Zabrana ulaska se odnosi na strance koji su u Rusiji bili neprekidno više od 270 dana bez dozvole. Domaćini žele da ograniče boravak stranaca u Rusiji. Glavne probleme imaju sa gastarbajterima iz bivših sovjetskih republika, pogotovo onih iz centralne Azije.

PROVERITE VIZNI REŽIM

Ukoliko imate nameru da negde putujete prethodno proverite Vizni režim. Da li vam je potrebna viza, koliko možete boraviti i dr:

>>> PROVERI OVDE <<<


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA