SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Začkoljica koja može da vam napravi problem na granici  (Pročitano 403 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 308
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Začkoljica koja može da vam napravi problem na granici
« poslato: Jul 30, 2021, 03:19:32 posle podne »
Potvrda o završenoj vakcinaciji propusnica je za sve zemlje u kojima srpski turisti letuju, ali o jednom detalju mnogi ne razmišljaju - a mogao bi da se ispostavi kao problem.Izvor: Nova.rs

Naime, uslovi za putovanje u određene zemlje nose vremensku odrednicu, pa kao što PCR test ne sme da bude stariji od 72 sata, a antigenski ne stariji od 48 sati, tako je napomenuto i koliko je potrebno da prođe od vakcinacije, odnosno preležanog kovida. Dosad nismo mnogo obraćali pažnju na te detalje, ali sad bi neki već morali da se sračunavaju.

Jer Hrvatska, na primer, priznaje sve vakcine – Fajzer, Modernu, AstraZeneku, Sputnjik V, Sinofarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza), međutim potvrda o vakcinaciji ne sme da bude starija od 210 dana, a od poslednje doze treba da je prošlo najmanje 14 dana. Danas je 30. jul, dakle tačno 211. dan u godini, te bi neko ko je, na primer, s vakcinacijom završio 1. januara, već sutra imao problem na granici.

Ako imamo na umu da je u Srbiji 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa, znači da oni koji su među prvima vakcinisani treba da obrate pažnju, posebno ukoliko planiraju odmor u septembru.

I putnici koji planiraju da idu na letovanje s potvrdom o preležanom virusu treba da povedu računa o datumima.

U slučaju Hrvatske, prihvata se pozitivni PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz. Dakle, već u ovom trenutku, ako ste odbolovali prošle godine – to je bilo pre više od 210 dana.

Za druge zemlje u kojima letujemo nije precizno dato koliko najviše sme da prođe od vakcinacije, ali za preležani kovid postoji dodatak.

Za Grčku je potrebna potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdata od strane nadležnog organa, ili potvrda o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

U Bugarsku takođe možete sa vakcinom ili potvrdom o preležanoj bolesti, s tim što ovaj dokument važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan kovid-19.

Inače, i za povratak u Srbiju, kod onih koji imaju dokument koji potvrđuje preležan virus, važno je da je od prvog testiranja prošlo najmanje 14 dana, a najviše šest meseci.