Finska će zabraniti pušenje, i to brutalno!

Finska će zabraniti pušenje, i to brutalno!

Finska vlada je sebi zadala ambiciozan zadatak, cilj je potpuno iskoreniti pušenje.

Vlasti od Finske, do 2040. godine, žele da naprave zemlju u kojoj će pušiti manje od 2 posto stanovništva. Ostalih 98 posto građana, nada se vlada, neće koristiti nikakve duvanske proizvode, ali ni sve popularnije električne cigare.

Već godinama u Finskoj pada broj pušača, a za to je zaslužan čitav niz mera: od edukacije preko reklama kojima se naglašava štetnost pušenja pa do zabrane pušenja na javnim mestima. Godine 2013. u Finskoj je svakodnevno pušilo 16 posto populacije između 15 i 64 godine. Primera radi, u Ujedinjenom Kraljevstvu ta brojka iznosila je 19 posto u 2014.

Ali, finske vlasti smatraju kako je i to velika brojka.

“Finski pristup je revolucionaran. Želimo se u potpunosti rešiti duvanskih proizvoda”, kaže Kaari Paaso, šef odseka za prevenciju pri ministarstvu zdravstva.

Radikalne mere

Na primer u susednoj Švedskoj broj pušača je već relativno nizak – 2013. pušilo je 12.7 posto muškaraca i 15.2 posto žena. Ali, Švdska, Ujedinjeno Kraljevstvo i brojne druge zemlje podržavaju korišćenje električnih cigareta kako bi se smanjio broj pravih pušača.

Finska se, za razliku od drugih, svega toga želi rešiti.

Jedan od načina za to su još veći porezi na cigarete. Logično, što je veća cena, to ih manje ljudi može priuštiti. Osobe koje ne mogu priuštiti sebi cigarete neće pušiti, a oni koji puše, donosiće novac koji će se koristiti za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da ostave duvan.

Osim toga, Finska je predstavila i novu finansijsku barijeru za prodaju. Dozvolu za prodaju cigareta biće puno teže dobiti. Svaki trgovac koji želi prodavati duvanske proizvode mora prvo predati molbu, a onda i platiti licencu. Osim toga, mora plaćati godišnju naknadu da bi mogao nastaviti s prodajom. Ta dozvola košta oko 500 evra godišnje.

Ali, Finska najavljuje još jedan radikalan pristup ovom problemu – zabraniće se pušenje na balkonu i u automobilu.

Naravno, osim svih ovih mera, Finska će nastaviti raditi na tome da mladi nikad ni ne počnu pušiti.

Zbir svih ovih mera, veruju u Finskoj vlasti, učiniće ovu skandinavsku zemlju prvom državom koja je u potpunosti iskorenila pušenje.

Pušenje u proseku skraćuje život za 3,9 godina

A da je uživanje u duvanskim proizvodima štetno, potvrdilo je i novo istraživanje objavljeno u britanskom časopisu Lancet.

Proučivši 48 studija koje su sprovedene ranije u Sjedinjenim Državama, Australiji i nekoliko evropskih zemalja, naučnici su došli do zaključka da loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stepena obrazovanja ili niske kvalifikovanosti u poslu, životni vek pojedinca mogu skratiti prosečno za 2,1 godinu.

Uživanje u duvanskim proizvodima život prosečno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a sedelački način života za 2,4 godine, podseća Lancet.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta Lifepath, posvećenog zdravom i kvalitetnom procesu starenja, a finansira ga Evropska komisija.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com