Filozofija života

Filozofija života

Profesor filozofije stajao je pred svojim razredom i imao neke predmete ispred sebe. Kad je čas počeo bez reči je podigao veliku praznu teglu i počeo da je puni golf lopticama.

Zatim je pitao studente da li je li tegla puna. Složili su se da jeste. Profesor onda uzme kutiju malih kamenčića i ubaci ih u teglu. Protresao je teglu lagano. Kamenčići se otkotrljaju i popune otvoreni prostor između golf loptica. On je opet upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.

Tada je uzeo kutiju peska i sipa u posudu. Naravno, pesak je ispunio sve ostalo. Pitao je još jednom da li je tegla bila puna.

Studenti su odgovorili jednoglasnim “DA”.

Profesor je zatim izvukao dva piva ispod stola i natočio sav sadržaj u posudu, popunio prazni prostor između peska. Studenti su se smejali…

“Sada”, rekao je profesor kad je smeh stao, “želim da prepoznate da ova tegla predstavlja vaš život. Golf loptice su važne stvari – vaša porodica, vaša deca, vaše zdravlje, vaši prijatelji i omiljene strasti – čak i ako je sve ostalo izgubljeno i samo su oni ostali, vaš život će uvek biti ispunjen.

Kamenčići su ostale stvari kao što je vaš posao, vaša kuća i vaš auto.

Pesak je sve ostalo – male stvari.

“Ako prvo stavite pesak u teglu”, nastavio je, “neće biti mesta za kamenčiće ili golf loptice. Isto vredi i za život.

Ako ćete potrošiti sve svoje vreme i energiju na male stvari nikada nećete imati mesta za stvari koje su vam važne.

Obratite pažnju na stvari koje su najvažnije za vašu sreću. Provedite vreme sa svojom decom. Provedite vreme sa svojim roditeljima. Posetite deke i bake. Idite s bračnim drugom na večeru. Uvek će biti vremena za čišćenje kuće i košenje travnjaka.

Vodite brigu o svojim golf lopticama, stavite ih na prvo mesto. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak.

Jedan od studenata je podigao ruku i pitao šta pivo predstavlja. Profesor se nasmejao i rekao:

“Drago mi je što ste pitali.” Pivo samo pokazuje da bez obzira koliko se pun vaš život može činiti, uvek ima mesta za par piva s prijateljima.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com