Evzoni zatvoren do 15. jula

Evzoni zatvoren do 15. jula

Granični prelaz Evzoni, između Severne Makedonije i Grčke ostaće zatvoren do 15. jula za turiste.

Iako je na kratko granični prelaz Evzoni bio otvoren, o čemu svedoče pojedini srpski turisti koji su preko njega uspeli da uđu u ranim jutarnjim satima, rampa će ipak ostati spuštena do sredine jula meseca.

Saznanje našeg portala potvrdili su u ambasadi Srbije u Atini, i u odgovoru naveli:

„Jedino zvanično je da će drumski granični prelazi za ulaz iz Severne Makedonije u Grčku biti zatvoreni do 15. jula. Nakon toga će ovo pitanje ponovo biti razmatrano i može doći do otvaranja, ili novog produženja roka, u zavisnosti od situacije“.

Policajci i carinici na Evzoniju oko 10.30 dobili su dopis da je ovaj granični prelaz zatvoren do 15. jula iako je ranije doneta odluka da se može proći, javlja i TV Prva.

Mnogi od naših turista zaputili su se zbog toga jutros u Grčku preko Bugarske i prelaza Promahonas.

Na društvenim mrežama objavljeno je da je jutros na kratko prelaz Evzoni bio otvoren, ali da je ubrzo zatvoren.

„Od pre nekoliko minuta Evzoni prelaz je opet zatvoren za turiste i ne može da se uđe u Grčku preko Evzonija“, navode na Fejsbuk stranici Nikana.

Ranije jutros direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za B92.net. potvrdio je da je ovaj granični prelaz otvoren.

„Stigao je zvaničan dopis na Evzoni. Granica je otvorena za Srbe i naši turisti već prolaze ovaj granični prelaz“, rekao je Seničić.

Iz jedne beogradske turističke agencije javljaju da su preko Evzonija prešli bez testiranja, takođe što se tiče potvrda sa QR kodovima, te potvrde je neophodno da imate kod sebe i na zahtev carinika da pokažete.

„Sudeći po komentarima ovde, otvoren je i Evzoni“, navodi se na Fejsbuk strani Nikana.

„Jutros u četiri ušla sam u Grčku preko Evzonija. Na granici sam bila jedina, znači zadržavanje jedan minut. Osim pasoša ne traže ništa više, testiranja nema, fini, srdačni, ljubazni, a autoput prazan“, navela je jedna članica grupe.

Na stranici Grčka info takođe su brojni komentari članova koji su uspeli da pređu ovaj granični prelaz.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

U slučaju zatvaranja granica zbog epidemije koronavirusa za turiste koji organizovano odlaze na odmor, turističke organizacije obezbediće povratak u zemlju.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com