Elektronska kapija na beogradskom aerodromu

Poslao/la

Elektronska kapija (e-gate), najnovija tehnologija koja pruža mogućnost prelaska granice bez neposredne kontrole graničnog policajca, otvorena je 2010.g. na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla“.

– Aerodrom u Beogradu je prvi aerodrom u Evropi koji sada može da ponudi korišćenje “I kapije” koja je povezana sa bazom podataka koju ima granična policija.

Uređaji slični ovom našem postoje za sada na dva aerodroma u Evropi, na aerodromima Šar de Gol i u Frankfurtu, ali čak ni oni nisu kompletno povezani u sistem granične policije. Na Frankfurtskom aerodromu mogu da ga koriste samo poslovni ljudi koji treba posebno da se prijave za tu uslugu- rekao je Ivica Dačić, ministar policije, na otvaranju.

Ko može da koristi E-kapiju

Elektronsku kapiju na beogradskom aerodromu mogu da koriste svi građani Srbije koji imaju izdate pasoše nakon 1. decembra 2009. godine.

Putnici na tom prolazu mogu da uporede svoj otisak sa otiskom koji je upisan u čip pasoša i, ako se otisci poklapaju, elektronska kapija će ih propustiti.
Sistem proverava matični broj putnika, kao i da li se on nalazi na nekoj od lista domaćih ili interpolovih poternica, to jest da li je pasoš validan i sadrži originalne podatke.

Policija očekuje da će se primenom novog sistema kontrole povećati bezbednost prelaska državne granice, ubrzati procedura i smanjiti redovi na šalterima.

Sistem trenutno mogu da koriste samo građani Srbije ali će u budućnosti njegova primena biti proširena.
Očekuje se da će MUP Srbije sertifikate za čitanje otisaka razmeniti sa svim zemljama EU i ostalim državama koje su razvile sisteme za kontrolu pasoša. Sistem je Srbiji donirala nemačka firma “Milbauer“.

Otvaranju elektronske kapije prisustvovali su Volfram Mas, ambasador Nemačke i Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije.

Pročitajte: Kako koristiti E-kapiju na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“

Blog Post Lokacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *