Egipat – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Egipat – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Egiptu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljani Srbije treba da imaju vizu za ulazak u Egipat koja sa pribavlja u Ambasadi Egipta u Beogradu. Jednokratna (turistička) viza se može dobiti na graničnom prelazu ukoliko se boravak realizuje isključivo u tutrističke svrhe (pogranične vlasti zadržavaju pravo da traže dodatne dokaze). Ova viza važi 30 dana, a od dokumenta potreban je važeći pasoš. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci od planiranog povratka, što važi i za regulisanje boravka.

Taksa za vizu na granici iznosi 25.00 USD.

Zahtev za turističku vizu se može podneti i putem sajta – visa2egypt.gov.eg (najmanje 7 dana pre planiranog putovanja), a u opciji su jednokratne (25USD) i višekratne (60USD) turističke vizeˮ.

Kada se radi o individualnim dolascima u Egipat, našim državljanima se ne traži da poseduju polisu zdravstvenog osiguranja, ali se to preporučuje.

Što se tiče lica, koja dolaze u Egipat posredstvom turističkih agencija, polisa zdrvstvenog osiguranja je obavezna. Ni jedna turistička agencija ne može sklopiti aranžman bez dokaza o obezbeđenom osiguranju.

Iznos stranih valuta, koje stranci mogu uneti nije ograničen. Kada se radi o individualnim ulascima u zemlju, pogranični organi mogu postaviti kao uslov za dozvolu ulaska posedovanjem minimalnog iznosa od € 200,00.

Unošenje kućnih ljubimaca je dozvoljeno uz obavezu posedovanja pasoša za životinje u kome su unesene sve propisane, a primljene vakcine. Primera radi: za mačku ili psa obavezna je vakcina protiv besnila (vakcinisanje treba izvršiti najkasnije dve nedelje pre puta).

Svaki putnik po dolasku u Egipat može, u free shopu, u roku od 48 sati kupiti robe u vrednosti od $ 200,oo, što uključuje: najviše 3 flaše alkoholnog pića, ili 2 flaše alkoholnog pića i 1 karton piva, 300 cigareta ili 750 grama drugih duvanskih proizvoda. Kupovina tehničke robe nije moguća.

Unošenje najmanje količine droge i drugih opojnih sredstava je strogo zabranjeno.

Uvoz lovačkog oružja se dozvoljava na bazi reciprociteta, dok je unos svake druge vrste oružja i municije strogo zabranjen.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi u Egiptu:

  • Kairo,
  • Hurgada,
  • Sharm El Sheikh,
  • Marsa Matruh,
  • Taba,
  • Aleksandrija,
  • Luksor i
  • Asuan.

Egipat ima samo jednu železničku liniju, koja povezuje Aleksandriju sa Kairom, Luksorom i Asuanom.

Putna infrastruktura u Egiptu je na zadovoljavajućem nivou. Svi delovi Egipta su povezani putnom mrežom. Putevi su uglavnom asfaltirani. Autoputeva ima na glavnim pravcima. Putevi koji povezuju manja mesta na jugu zemlje i na Sinaju još su neasfaltirani.

U Egiptu se može voziti sa međunarodnom vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji i saobraćajnom dozvolom. U slučaju da dolazite u Egipat sopstvenim vozilom, potrebno je da posedujete još i međunarodno osiguranje (Zelenu kartu), koje se može pre polaska na put izvaditi u AMSS.

U Egiptu se sanksionišu sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama. Međutim, bez obzira na to, u Egiptu se dešava veliki broj saobraćajnih nesreća, sa preko 6.000 poginulih godišnje. Do nesreća dolazi zbog nepoštovanja propisa, neadekvatnog održavanja puteva, kao i nedovoljne veštine i iskustva u upravljanju vozilom od strane određenog broja vozača. Imajući ovo u vidu, treba preduzeti sve mere opreza kako tokom vožnje, tako i prilikom kretanja pešice, a posebno kod prelazaka ulice. Takođe, treba biti veoma pažljiv pri izboru rent a car vozila i prevoznika za transfer između gradova. Agencijama i turistima koji putuju individualno savetuje se izbegavanje neproverenih lokalnih agencija i prevoznika za izlete koji nude jeftine aranžmane na uštrb bezbednosti.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA

Nakon terorističkog napada na koptske crkve u Tanti i Aleksandriji, 9. aprila 2017, na teritoriji Egipta uvedeno je vanredno stanje. Pojačano je prisustvo policije u blizini crkava.

Putnicima i turistima u Egiptu savetuje se opreznost. Iako je situacija u turističkim mestima mirna (Hurgada i Šarm el Šeik, kao i Luksor i Asuan), turistima se preporučuje da slede uputstva turističkih agencija i ovlašćenih vodiča. Svim putnicima se preporučuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Eventualni teroristički napadi mogu biti neselektivni i dogoditi se bez prethodnog upozorenja. Posebno bi trebalo biti oprezan u blizini vladinih objekata, religioznih objekata, vojnih postrojenja i poslovnih objekata u Kairu i Aleksandriji.

Postoji opasnost od otmica, posebno u udaljenim pustinjskim oblastima. Ne preporučuju se izleti i putovanja u region saharske pustinje, oblasti u blizini granice sa Libijom i Sudanom. Isto važi za severni deo Sinajskog poluostrva u blizini egipatsko-izraelske granice.

Putnicima se preporučuje da pre putovanja prikupe dovoljno informacija o destinacijama na koje putuju.
Svi zainteresovani građani Republike Srbije mogu se obratiti za informacije Ambasadi Republike Srbije u Kairu na telefone: +2022736-5494, +2022735-4061; mobilni tel. konzula: +201061818418.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Svetska zdravstvena organizacija je marta 2006. Egipat uvrstila u zemlje u kojima su iskorenjene zarazne bolesti, te nije postrebno vakcinisanje pre polaska u ovu zemlju.

Preporučuje se da se pre polaska na put, kada se radi o individulanom putovanju, uplati putno osuguranje kod neke od osiguravajućih kuća u Srbiji. Troškovi lečenja građana, koji borave u Egiptu u aranžmanu naših turističkih agencija padaju na teret grupnog osiguranja, koje je agencija ugovorila sa osiguravajućom agencijom u Srbiji.

Voda u Egiptu je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.

U Egiptu se tokom cele godine mogu naći sve vrste voća i povrća. Međutim, zbog načina koji veći deo Egipta koristi za navodnjavanje (koristi se voda iz Nila), preporučuje se da se voće i povrće pre upotrebe dobro opere ili termički pripremi za upotrebu.

Svi hoteli u Egiptu, od tri zvezdice pa naviše imaju svoju medicinsku službu ili svog lekara. Što se tiče hotela niže kategorije većina ima svog lekara, ili sklopljen sporazum sa nekim od lekara, koji na njihov poziv odmah dolazi.

Usluga u zdravstvenim ustanovama u većim gradovima i mestima (Kairo, Aleksandrija, Hurgada, Sharm El Sheikh i dr.) je zadovoljavajućeg kvaliteta.

NOVAC

Lokalna valuta je egipatska funta (oznaka: LE). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.

Kartice naših banaka, za koje imamo pozdan podatak da se mogu korititi su: Visa Electron i Master Card. Njima se može podizati gotovina u automatima (isplaćuje se u lokalnoj valuti), vršiti plaćanje hotelskih troškova i kupovati u većim prodavnicama. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.

OSTALO

Poželjno je da ženske osobe van plaže ili letovališta ne izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.
Alkohol se ne može konzumirati na javnom mestu. Dozvoljeno je samo u hotelima, restoranima i barovima, koji imaju dozvolu za točenje pića, kao i privatnim stanovima.

Srbija-Egipat

Srbija-Egipat udaljenost

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com