Džem od dunja

Džem od dunja

Od dunja, osim što ih volimo sirove i u kompotu, možemo napraviti i izvrstan džem. Za džem od dunja potrebni su vam sledeći sastojci:

– 3 kg očišćenih dunja,
– 1,5 kg šećera,
– 4 veće kisele jabuke,
– 4 dl vode i
– sok od dva veća limuna

Priprema:

1. Dunje dobro operite. Možete koristiti hrapavu stranu sunđera kako bi se skinule sve dlačice. Očistite ih (nemojte ljuštiti) i isecite na kockice. Stavljati odmah u veliku šerpu u kojoj će se džem kuvati.

Isto uraditi i sa jabukama, operite ih, nemojte ljuštiti, iseckajte na kockice i ubacite u šerpu.  Dodajte šećer, limunov sok i vodu.

2. Stavite šerpu na šporet, kuvajte na laganoj vatri, povremeno promešajte. Kada voće omekša, za oko 20 minuta, propasirajte ga pasirkom ili usitnite štapnim mikserom. Možete vaditi rešetkastom kašikom i miksirati u secku. Zatim vratite voće u šerpu, nastavite kuvanje, još oko 10 do 15 minuta uz stalno mešanje. Džem će se brzo zgusnuti.

3. Vruć džem sipajte u čiste vruće tegle. Obavezno stavite rukavice i koristite krpu da se ne opečete. Stavite tegle u rernu da se džem malo zapeče i napravi korica, i to tako što ih stavite u hladnu rernu, uključite je na 100 stepeni i ostavite oko 10 minuta da se pasterizuju. Sada isključite rernu i ostavite preko noći da se tu ohlade polako.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com