Diplomatski pasoši osvajačima medalja u individualnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu

Diplomatski pasoši osvajačima medalja u individualnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je danas uručio diplomatske pasoše osvajačima medalja u individualnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu, koji su time postali ambasadori dobre volje.

Diplomatske pasoše dobili su rvač Davor Štefanek, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, kao i Milica Mandić, osvajačica zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu, dok je atletičarki Ivani Španović pasoš uručen ranije.

“Velika mi je čast da vam danas u ime Ministarstva spoljnih poslova uručim diplomatske pasoše, čiji ćete biti nosioci u zvanju ambasadora dobre volje”, rekao je ministar Dačić na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova. On je naglasio da danas samo 27 sportista ima diplomatske pasoše, i da se saglasnost za njihovo izdavanje daje samo najzaslužnijim.

Šef srpske diplomatije objasnio je da diplomatski pasoši sportistima važe pet godina i omogućiće da putuju u zemlje sa kojima Srbija još ima vizni režim, kao i povoljniji tretman u inostranstvu.

“Očekujemo da ćete kao ambasadori dobre volje u najboljem svetlu predstavljati Srbiju. Vi ste svojim ponašanjem, čvrstom voljom i rezultatima pokazali da ste pravi ambasadori naše zemlje i doprineli da se ime naše zemlje čuje daleko”, istakao je ministar Dačić.

Ministar omadine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je iza nas rekordna godina po osvanju medalja – 37 olimpijskih i paraolimpijskih. Naglasio je da sportisti doprinose promociji Srbije i kada je reč o imidzu Srbije, ali i dolasku stranih investitora.

“Ovim danas ulazite u malu grupu ambasadora dobre volje i nadam se da ćete ovo prihvatiti ne samo kao nagradu za uložen trud i dostignute rezultate već i kao obavezu i privilegiju koju morate postaviti pred mlađim generacijama i da edukativno delujete na svoje kolege i da budete idoli koje celokupna Srbija zaslužuje”, rekao je ministar Udovičić.

Ministri su najavili da se dodela diplomatskih pasoša razmatra i kada je reč o kolektivnim sportovima, ali i paraolimpijcima.

Svečanosti je prisustvovao i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Djorđe Višacki koji se zahvalio Vladi Srbije koja je i ovim gestom pokazala na koji način podržava sportiste.

“Bez ovakve podrške i saradnje srpski sport ne bi mogao da funkcioniše”, rekao je Višacki.

U ime sportista zahvalio se Davor Štefanek koji je rekao da je Vlada Srbije prepoznala značaj ovih pasoša za njihova putovanja na takmičenja i pripreme.

“Mi kao sportisti i ambasadori Republike Srbije ćemo dati maksimum na svim tim takmičenjima da predstavljamo najbolje Srbiju i da vas obradujemo novim medaljama”, naglasio je Davor Štefanek.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com