Da li se razmatra uvođenje novih mera na granicama Srbije uoči novogodišnjih praznika

Da li se razmatra uvođenje novih mera na granicama Srbije uoči novogodišnjih praznika

Srbi zabrinuti da li će za praznike moći kućama: Krizni štab dao instrukcije

Kako se bliže novogodišnji i božićni praznici, kada se tradicionalno najveći broj naših građana vraća u Srbiju iz inostranstva, a epidemiološka situacija je sve nestabilnija, naši građani u inostranstvu se pitaju da li će uspeti praznike da proslave s porodicom.

Da li će se zatvoriti granice? I da li se razmišlja o takvim ili nekim srodnim merama? Kako Krizni štab ni Ministarstvo zdravlja još nisu doneli preporuke u vezi s ovom temom, kako stvari sada stoje, naši građani će moći normalno, uz prijavu, da uđu u Srbiju i praznike provedu uz porodicu.

Ovo je za “Blic” potvrdila i članica Kriznog štaba i direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” dr Verica Jovanović. Ona kaže da je još rano da se razmatra uvođenje novih mera na granicama Srbije uoči novogodišnjih praznika, prenosi b92.

“Suviše je daleko Nova godina da bi se procenjivala epidemiološka situacija i mere koje bi mogle biti donete u tom trenutku. Ono što je sigurno, naši građani će moći da uđu u zemlju, kao što je do sada i bio slučaj”, napominje dr Jovanović.

Dodaje da bi eventualna mera za ulazak u Srbiju mogao da bude obavezan negativan PCR test, ali da se o tome još nije razgovaralo.

“Mi i dalje imamo meru zdravstvenog nadzora za putnike koji ulaze u zemlju i sigurno je da će to morati da ostane i u narednom periodu. Dakle, svi moraju da se registruju na ulazu u zemlju, odakle se upućuju ka kovid ambulantama i prati se njihovo zdravstveno stanje 14 dana, koliko je propisano”, kaže dr Jovanović.

Doček u kućnoj varijanti

Ono što je sigurno, praznici će moći da se provedu samo u krugu porodice. Novogodišnje i božićne praznike ćemo provesti u svojim domovima pošto je sve izvesnije da tradicionalnih dočeka na trgovima u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije, ovoga puta – neće biti.

“Ove godine neće biti organizovana tradicionalna manifestacija za decu ispred Hrama Svetog Save “Božićno seoce”. Isto tako neće biti ni onih kućica u centru grada, ali ćemo obezbediti da preko nekih televizija bude prenos dočeka Nove godine. Organizovaćemo jedan zanimljiv program na nekoliko lokacija gde će, između ostalog, mladi muzičari pevati pesme o Beogradu, ali bez publike. Imaćemo i vatromet u ponoć, ali neće biti masovnih okupljanja”.

Ipak, poznato je da se najveći broj zaražavanja u prethodnom periodu desio baš na proslavama i porodičnim okupljanjima pa neki lekari već sad upozaravaju. Oni pozivaju građane da se sada pridržavaju mera kako bi praznike mogli bezbedno da provedu sa svojom porodicom bez bojazni da donesu zarazu rodbini ili je oni na taj način “pokupe”.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com