Bugarska – šta treba da znate kada putujete

Bugarska – šta treba da znate kada putujete

Bugarska je članica Evropske Unije i u putničkom prometu primenjuje se evropska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za lične potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrednosti 300 evra po putniku, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju do 430 evra.

Lični prtljag

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna  za vreme njegovog putovanja (obuća, odeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u  ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode.

„Uvozom netrgovinskog karaktera“ smatra se uvoz koji se ne obavlja redovno, a podrazumeva robu za ličnu ili porodičnu upotrebu putnika ili onu koja se uzima u svrhe poklona.
Roba koja se nalazi u ličnom prtljagu putnika, u vrsti i količinama koje nisu namenjene preprodaji već njihovim ličnim potrebama i potrebama njihovih porodica, oslobađa se od plaćanja uvoznih dažbina, ukoliko njena ukupna vrednost ne prelazi vrednost od 300 evra, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju 430 evra.
Lični prtljag putnika, koji se uvozi privremeno ili ponovo nakon njegovog privremenog izvoza kao i lekovi potrebni za lične potrebe putnika oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina.

Akcizna roba ( duvan, alkohol)

  1. a) duvanski proizvodi:
  •  200 komada cigareta ili
  • 50 komada cigara ili
  • 100 komada cigarilosa ili
  • 250 gr duvana
  1. b) alkohol i alkoholna pića:
  • ukupno 1 litar alkohola i alkoholnih pića sa alkoholnim sadržajem više od 22 % ili nedenaturisani etilski alkohol sa alkoholnom sadržinom od 80 % ili više
  • ukupno 2 litra alkohola i alkoholnih pića sa alkoholnom sadržinom ispod 22 %
  • ukupno 4 litra vina
  • ukupno 16 litara piva

Primedba:
Svaka kombinacija alkohola i alkoholnih pića za svakog pojedinačnog putnika, izuzev vina i piva ne može prekoračivati u zbiru 100%  alkohola.

Hrana
U nastavku dokumenta se nalazi tabela koja ilustruje dozvoljeni unos proizvoda životinjskog porekla za ličnu upotrebu, a koji su deo ličnog prtljaga putnika ili su poslati kao male pošiljke fizičkim licima ili su naručeni poštom, internetom ili telefonom i isporučeni korisniku.

Tabela 1. 

Vrsta proizvoda Količinsko ograničenje kg po osobi Važi za Izuzeci Specijalni režim
Meso, mesnati proizvodi i roba, koja sadrži meso Zabrana za uvoz Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg
Mleko, mlečni proizvodi i roba, koja sadrži mleko Zabrana za uvoz Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg
Hrana za odojčad, posebna hrana iz zdravstvenih razloga 2 kg; Posebne zahteve: vidi primedbu br. 1 Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg
Riba, ribni proizvodi, uključujući i rakovi i mekušci 20 kg ili jedna cela riba (riba može da je i teža od 20 kg; cele ribe moraju biti bez iznutrica) Uvoz iz trećih zemalja A) Island, Farska ostrva

B) Grenland, Hrvatska

Analogno zemljama EU

 

20 kg

Žive školjke, živi rakovi, uključujući i jastoge

Med i druge prehrambene proizvode životinjskog porekla

 

2 kg ukupna težina Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg ukupna težina
Hrana za pse , koja je sačinjena ili sadrži meso ili mleko Zabrana za uvoz Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg
Potrebna iz zdravstvenih razloga hrana za životinje 2 kg;

posebne zahteve: vidi primedbu br. 1

Uvoz iz trećih zemalja Island, Grenland, Farska ostrva, Hrvatska 10 kg

 Primedba broj 1: brendirani proizvod u pakovanju za potrošače, neotvoreni, izuzev ako se koristi za vreme putovanja, a da pre otvaranja nije potrebno hladiti ga.

Tabela broj 2: Lista proizvoda koja sadrže proizvode životinjskog porekla, ali nisu podvrgnute ograničenjima prilikom uvoza

Vrsta proizvoda Uslovi Primer

odgovara uslovima

Primer

ne odgovara uslovima

hleb, kuglof, čokolada, slatkiši ukoliko nisu pomešani ili punjeni mesnatim proizvodima hlebčići sa suvim grožđem slanina, zamešena u testu
dodaci ishrani u pakovanju za krajnje potrošače kolagen, ajkula u prašku, hitozan kapsule, pakovanje za potrošače napr. najlonska kesa sa 1 kg hitozana
mesnate subproizvode proizvedeni u trgovinsku svrhu bujon kocke supe sa parčićima mesa
masline, punjene ribom testenine

 

ukoliko nisu pomešani ili punjeni mesnatim proizvodima raviole sa lososom raviole sa mesom
mesnati bujoni i instant supe proizvedeni za trgovinsku svrhu koji sadrže parčiće mesa
ostale vrste prehrambenih proizvoda koji ne sadrže sveže ili obrađeno meso ili mleko, odnosno mlečni proizvodi i imaju manje od 50% jaja ili ribnih proizvoda

 

Unos životinja:

Unošenje kućnih ljubimaca, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, iz trećih zemalja moguć je samo na graničnim prelazima određenim za promet kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci moraju ispuniti veterinarsko sanitarne zahteve kada ulaze u EU iz trećih zemalja u cilju sprečavanja rizika od proširivanja besnila. Oni moraju biti označeni mikročipom, moraju imati pasoš izdat od nadležnog veterinara i moraju biti vakcinisani protiv besnila. Izuzetak je slučaj kada ima više od 5 životinja, a tada važe zahtevi i provere koji se odnose na komercijalni promet životinja.

Unos bilja, semena i sadnog materijala

Unos bilja, semena i sadnog materijala podleže obaveznom pregledu fitosanitarne inspekcije i moguće ga je obaviti samo na prelazima na kojima postoji fitosanitarna inspekcija, sem ukoliko se u putničkom prometu unose male količine proizvoda.

Proizvod/biljka Evropske zemlje, ali van EU
krompir seme Zabranjen uvoz
krompir za konzumaciju do 2 kg po osobi
povrće

patlidžan, celer glavice, celer, celer listovi i bosiljak

do 2 kg po osobi
VOĆE

svi citrusi

jabuka,

kajsija,

ribizla

borovnica

trešnja

crvena brusnica

sledi niže ***

 

do 2 kg po osobi

Količine za netrgovinsku svrhu

voće i povrće različito od reda 2 i 3 bez fitosanitarnih ograničenja
zemlja i hranljiva sredina, različita od ove, koja je sačinjena jedino od torfa Kontroliše se!
biljke sa korenima, zemlja i sredina

 

Citruse uklj. i dekorativne u saksijama Citrus L., Fortunella Poncirus Raf, i njihove

Kontroliše se!
Biljke Vitis L/Loza zabranjen uvoz
Voćni materijal za setvu, povrtarske i cvetne sadnice, cveće u saksijama i ostale biljke sa korenima, drveće sa korenima /sa i bez zemlje/ do 5 komada maks. bez zemlje
semena /u malim pakovanjima/

Neko seme je bez ograničenja

***

 

Bez krompira

do 5 komada maks.

 

paradajz, cvekla, luk, suncokret, pasulj, detelina, kukuruz

lukovice, krtole, rizome (izuzev semena krompira) do 5 kg maks.
Rezani cvetovi i zelenilo (1 buket),

 

Ograničenja za neko cveće i zelenilo

1 komad maks. ****

 

Ograničenje:

Vrsta:

hrizantema,

karanfil,

ruža

orhideja

gipsofila,

geranijum(zdravac)

bez fitosanitarnih ograničenja ograničenja – za netrgovinsku svrhu

delovi drveta za dekoraciju (vence ili 1 rezana jelka, do 3 metara visine) 1 komad maks.
Neobrađene delove drveta (komadi bez kore) 5 komada maks. (komadi bez kore)
drveni proizvodi/obrađeni Bez fitosanitarnih ograničenja
preparati za biljnu zaštitu ZABRANJENO – nema izuzetaka za ličnu upotrebu
đubriva ZABRANJENO – nema izuzetaka za ličnu upotrebu

**** šljiva, ogrozd, guava, kumkat, hristov venac (marakuja), breskva, kruška, japanska jabuka, ribizla, šljiva, dunja, ružičasta jabuka.

Kontrolisane pozicije:
Za njih je potreban fitosanitarni sertifikat, izdat od nacionalnih fitosanitarnih vlasti zemlje-izvoznice!

Unos divljih vrsta
Prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom  o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu  odgovarajuće dozvole  ili potvrde nadležnog tela.
Dozvola nije potrebna za manje količine kavijara ( do 125 gr), proizvode od krokodila, izuzev mesa i lovačkih trofeja (do 4 komada), kraljevskih školjki (do 3 komada), sušenih morskih konjića (do 4 komada), ljuski džinovskih školjki (do 3 komada).

Dodatne informacije o pravilima pri trgovini zaštićenim vrstama, kao i odobrena mesta za uvođenje u EU nalaze se na sledećoj adresi:

http://ec.europa.eu/environment/cites/info_entry_points.htm

Unos lekova

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do dva meseca (uz uslov da su odobreni od strane nadležnih organa zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara).
Lekove može nositi i osoba koja poseduje izričito ovlašćenje od strane pacijenta za čije je lečenje lek prepisan.
Osobe mogu prenositi lekove iz i za treće zemlje u količinama potrebnim za vreme njihovog boravka, ali ne i za više od tri meseca.
Svi lekovi koji se prenose od i za treće zemlje moraju biti u svojim originalnim pakovanjima.
Lekovi koji sadrže opojna sredstava ne mogu se prenositi. Uslovi i načini prenošenja lekova, koji sadrže opojne supstance, određeni su zakonom o drogama i prekursorima.

Unos i iznos novca

Na temelju Uredbe Evropske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska sa područija EU, putnici su obavezni da prilikom ulaska ili izlaska prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više (odnosno u protivvrednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja, kao što su na primer čekovi).

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com