Banje u Srbiji postale hit, Evropa rasprodata

Banje u Srbiji postale hit, Evropa rasprodata

Mnoge turističke agencije ostale bez aranžmana za strane i domaće destinacije, uoči predstojećih praznika. Banje su postale hit

Predstojeći praznici, uskršnji i prvomajski, isprazniće srpsku prestonicu, ali i, kako sada stvari stoje, većinu naših velikih gradova. Mnoge turističke agencije već su rasprodale aranžmane za inostranstvo, za njima ne zaostaju ni domaće destinacije, jer će pojedini građani iskoristiti državne vaučere za odmor u Srbiji. I dok je Italija bila jedna od najinteresantnijih država za predstojeće praznike, turisti će preplaviti, već tradicionalno, srpske planine i banje.

– Situacija je slična kao i prošle godine, pa su prve ture već otišle za Solun i sever Grčke – priča Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. – Ništa ne zaostaju ni Prag, Beč i Budimpešta. Precizan podatak ne postoji koliko je ljudi otišlo, ali se ta cifra kreće oko nekoliko desetina hiljada putnika. Tokom marta je bila slabija popunjenost, ali kako su se praznici približili, tako je sve i prodato. Destinacije po Srbiji tražile su se ove godine više nego prošle.

Turistima iz Srbije, osim što polako odustaju od letovanja u Turskoj, nije ni Istambul bio među destinacijama koje su hteli da posete tokom praznika. Kako kažu u agencijama, drastično je smanjeno interesovanje za ovaj grad.

– Italija je našim putnicima bila najzanimljivija – kaže Ivan Morić iz agencije “Belvi“. – Tu su Prag, Beč, Azurna obala, Toskana… Cene aranžmana kreću se od 99 evra za Padovu i Veneciju, pa do 159 evra za neke druge destinacije. Nešto slabije intresovanje bilo je za Atinu i Istanbul. Skromni su bili i obilasci dvoraca, kao i zemlje Beneluksa. Sada je vreme najintenzivnijih putovanja po gradovima. Svakako, slobodnih autobusa na tržištu nema, tako da je skoro sve rasprodato.

Kako kaže Olga Kostić iz “Travel hausa“, od gradova Evrope, najprodavaniji su bili Lisabon, Amsterdam, Madrid, Barselona, Berlin i Milano. Za većinu ovih destinacija, mesta i dalje ima, a smeštaj je u luksuznim hotelima.

– Kada je reč o destinacijama, traže nam Dubai, Maltu, Kipar, Grčku i Portorož – ističe Kostić. – Svi aranžmani su u trajanju od četiri do pet dana. Tu su i individualna putovanja, koja se posebno organizuju.

I dok će deo građana Uskrs i Prvi maj provesti u inostranstvu, mnogi će se odmarati u Srbiji. Prirodne lepote Srbije privlače i veliki broj gostiju iz inostranstva. Gotovo tradicionalno će Zlatibor, Palić, Fruška gora, Kopaonik i pojedine banje biti preplavljene gostima.

– Kao i svake godine očekujemo veliki broj posetilaca, jer je Zlatibor tokom prvomajskih praznika uvek krcat gostima. U ovom trenutku hotelski kapaciteti, ali i većina privatnog smeštaja, praktično su popunjeni. S obzirom na to da je za vreme praznika školski raspust, na Zlatiboru će dosta sadržaja biti podređeno najmlađima – rekli su nam u Turističkoj organizaciji „Zlatibor“.

Među destinacijama koje bi svakako trebalo posetiti su i okolina Valjeva – kanjon Trešnjice, kanjon reke Gradac, Zaovine na Tari, kanjon Mileševke, Soko-grad…

PUTEVI I GUŽVE

 

Do mnogih, prelepih prirodnih mesta u našoj zemlji, nažalost, zbog loše putne infrastrukture i turističke signalizacije, teško je i doći. Čim se skrene sa auto-puta i glavnih saobraćajnica, mnogi drumovi su u lošem stanju. Nadležni savetuju građanima da ranije krenu na put, kako bi se smanjile gužve na naplatnim rampama i graničnim prelazima.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com