Austrija pojačava kontrolu na granici, zbog migranata

Austrija pojačava kontrolu na granici, zbog migranata

Austrija želi da pojača graničnu kontrolu, posebno sa Slovačkom. Početkom 2017. godine porastao je broj migranata koji pokušavaju da uđu u zemlju, izjavio je austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskozil.

“Postoji tendencija ilegalnih ulazaka preko Slovačke granice”, koji se sve više koristi kao put ulaska u Austriju, rekao je ministar.

On je istakao kako je 299 migranata od početka godine zaustavljeno u pokušaju da uđu u zemlju prelazeći granicu sa Slovačkom i Češkom.

Sa druge strane, 174 migranta zaustavljena su na granici sa Mađarskom, gde je do sada bila usmerena pojačana kontrola.

Većina migranata koja dolazi iz Slovačke stiže vozom, rekao je Doskozil, ocenivši kako treba pojačati kontrolu na vozovima i najavivši da bi stotinak vojnika moglo biti raspoređeno u tu svrhu radi jačanja kontrole.

Na zapadu Austrije, u Tirolu, su od početka godine zaustavljene 292 osobe koje su prešle granicu dolazeći iz Italije, ali većina njih vraćena je nazad preko granice.

Nove mere za deset dana

“U Tirolu je 25 tražilaca azila. Vraćanje migranata funkcioniše”, dodao je ministar.

List navodi da će Doskozil i ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka tokom idućih deset dana predstaviti seriju mera za jačanje kontrola na granicama.

Austrija je 8. februara domaćin sastanka ministara odbrane i unutrašnjih poslova zemalja srednje Evrope.

Godine 2015. u Austriji je registrovano 90.000 zahteva za azilom, u vreme dok su stotine hiljada migranata stizali uglavnom iz ratom pogođene Sirije preko balkanske rute želeći pre svega da stignu u Nemačku.

Godine 2016. broj zahteva za azilom pao je za polovinu, na 42.000.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com