Australija namerava da ukine radne vize za strance

Australija namerava da ukine radne vize za strance

Australija namerava da ukine radne vize za strance i zameni ih privremenim vizama kojom se zahteva bolje poznavanje engleskog jezika i visoke radne kvalifikacija, najavio je danas australijski premijer Malkolm Turnbul.

“Naše reforme će imati jednostavan fokus: australijski poslovi i australijske vrednosti”, napisao je Turnbul na svom Fejsbuk profilu.

On očekuje da će promene “viznog programa 457” privući bolje kvalifikovane radnike.

“Mi smo zemlja imigranata, ali činjenica ostaje da australijski radnici moraju da imaju prioritet za australijske poslove”.

Vizni program 457 osmišljen je da popuni nedostatak Australije za kvalifikovanom radnom snagom, a strani radnici mogli su da dovedu svoje porodice.

Turnbul je dodao da niko ko je sada u Australiji na osnovu ove vize neće biti pogođen novim merama. Vizu 457 trenutno koristi oko 95.000 stranih radnika koji će dobiti nove privremene vize.

Nove vize biće ograničene na dve godine a za četvorogodišnju vizu biće neophodno bolje znanje engleskog jezika.

457 VIZA

457 viza je najpopularnija radna viza preko koje poslodavci iz Australije sponzorišu i dovode kvalifikovane radnke iz inostranstva.

Kod ove vize je potrebno da i poslodavac/sponzor i kandidat/radnik ispunjavanju određene uslove. Često se dešava da poslodavci a i oni koji su zainteresovani i planiraju da apliciraju za ovu vizu nisu dovoljno upućeni u celu proceduru, uslove kao i prava koja se dobijaju sa ovom vizom.

Pa da razjasnimo malo oko 457 vize

  1. 457 viza omogućava nosiocu ove vize da radi isključivo u nominovanoj poziciji za poslodavca koji ga je sponzorisao. Ukoliko nosilac vize odluči da promeni poslodavca i kompaniju koja ga je sponzorisala, biće potrebno da aplicira za novu vizu, a novi poslodavac moraće takođe da ima već odobreno sponzorstvo ili da aplicira za sponzorstvo da bi zapošljavao radnike iz inostranstva.
  2. Poslodavac iz Australije ne može da vam ponudi bilo koju poziciju i posao u Australiji. Nominovana pozicija kod 457 vize mora da se nalazi na konsolidovanoj listi deficitarnih zanimanja u Australiji (CSOl lista).
  3. Jedan od uslova kandidata 457 vize je da dokaže da je kvalifikovan za ponuđenu poziciju, i potrebno da ima neophodno obrazovanje i/ili radno iskustvo za ponuđenu poziciju. Takođe za neka zanimanja na konsolidovanoj listi biće potrebno da uradite i nostrifikaciju veština (skill assessment), registraciju ili licenciranje.
  4. 457 je privremena viza sa kojom se ne dobija permanent resident status u Australiji, pa prema tome pri apliciranju za ovu vizu biće potrebno da organizujete i kupite odgovarajuće zdravstveno osiguranje za vas i vaše dodatne članove porodice na vašoj aplikaciji za vizu. Pristup Medicare-u imaju samo državljani Australije i oni koji imaju stalni boravak u Australiji. Ovde su izuzetak kandidati koji imaju pasoš nekih od zemalja sa kojima Australija ima potpisano recipročan sporazum o zdravstvu.
  5. 457 viza je privremena viza koja može da bude izdata na maksimalno 4 godine. Sa ovom vizom se ne dobija stalni boravak u Australiji. Iako je ova viza privremena nakon dve godine ćete moći da aplicirate za stalni boravak ukoliko poslodavac želi da vas zaposli na neodređeno vreme. Postoje i drugi načini da dobijete stalni boravak u Australiji pre ovog perioda preko ENS-a (Employer Nomination Scheme – Direct Stream), RSMS-a (Regional Skilled Migration Scheme) ili preko migracije na osnovu kvalifikacija.
  6. Kompanija iz Australije ne mora da čeka da nađe odgovarajućeg kandidata da bi aplicirala za sponzorstvo koje je neophodno za zapošljavanje internacionalnih radnika. Kompanija može da dobije sponzorstvo dve godine unapred. U suštini ovo može da smanji proces čekanja kasnije kada kompanija pronađe odgovarajućeg radnika i kandidata za otvorenu poziciju u svojoj firmi.
  7. Ovo zna da bude česta zabluda poslodavaca a i radnika koji traže posao u Australiji. Poslodavac treba da ispunjava niz uslova za dobijanje sponzorstva od strane imigracione službe Australije. Neki od ostalih uslova koje poslodavac treba da ispuni je da vodi svoj biznis legalno u Australiji, da nudi obuke ostalim Australijskim radnicima, a za neke pozicije biće potrebno i da dokaže da je oglašavao otvorenu poziciju i da nije mogao da pronađe odgovarajućeg radnika iz Australije.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com